Terug naar overzicht

'Nieuwe Namen' - unieke kijk in het leven van transgender ouderen

In het boek ‘Nieuwe Namen – levensverhalen van transgender ouderen’ van publiciste Eveline van de Putte vertellen transgenders op leeftijd over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Door de aanvullende informatie over o.a. de transgendergeschiedenis is het boek niet enkel een interessante verhalenbundel, maar ook goed bruikbaar als voorlichtingsmateriaal.

Transgenders krijgen recentelijk steeds meer de aandacht die ze verdienen. Er is echter een groep die hierbij onderbelicht blijft: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zocht in een tijd zonder voorbeelden. De transgender ouderen van nu zijn bovendien de eerste groep mensen die, desgewenst, de mogelijkheid had een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Des te meer reden om deze oudere transvrouwen en transmannen eindelijk aan het woord te laten en in beeld te brengen. Zoals Yvo, een van de eerste transmannen die er openlijk voor uitkwamen dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren. Zijn moedige verhaal is een voorbeeld voor velen.

De levensverhalen van achttien transgenders op leeftijd zijn in ‘Nieuwe Namen’ beschreven door Eveline van de Putte. Zij groeide op in het rustige Zeeland, maar trok al gauw de wijde wereld in – reizen en andere culturen zijn nog altijd haar passie. Ze is behalve schrijfster ook fotograaf en trainer. Veel van haar werk richt zich op mensenrechten en empowerment. Ze gebruikt kunst op onbekende groepen stem en gezicht te geven. Met haar voorlaatste boek ‘Stormachtig Stil – levensverhalen van roze ouderen’ (2013) reist zij sinds 2014 door het land. Met deze Tour d’Amour bezocht Eveline van de Putte inmiddels ruim 100 organisaties voor zorg, welzijn en cultuur.

Naast de levensverhalen met foto’s schetst transgenderdeskundige dr. Paula Vennix de geschiedenis van transgenders in Nederland en de situatie van transgender ouderen in het bijzonder. Door deze aanvulling krijgt het boek een meerwaarde en is het in veel groter verband bruikbaar: niet alleen als interessante verhalenbundel voor een breed publiek, maar ook als voorlichtingsmateriaal, studieboek voor Hogescholen, universiteiten en als inspiratie voor hulpverleners etc.

Eveline van de Putte – ‘Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen’ – full colour, 272 pagina’s verhalen en foto’s – Uitgeverij De Brouwerij

[Bron/Illustraties: Uitgeverij De Brouwerij/Eveline van de Putte]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?