Terug naar overzicht

Handreiking voor Roze Vieringen

Donderdag 21 juni werd ‘Zie de regenboog en prijs zijn maker’ gepresenteerd – een praktische handreiking voor roze vieringen met een voorwoord van COC-voorzitter Tanja Ineke. Dominee Saskia van Meggelen, voorzitter van de Protestantse Kerk nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Al enige jaren is er sprake van een toename van roze vieringen. Deze vrijplaatsen voor LHBT+-mensen die niet in hun eigen kerk terecht kunnen of daar onvoldoende herkenning vinden, zijn kennelijk nog altijd en in toenemende mate nodig. Daarnaast hebben roze vieringen hun plaats veroverd in de veelkleurigheid van kerkelijke vieringen met een niet meer weg te denken eigen geluid.

De handreiking ‘Zie de regenboog en prijs zijn maker’ introduceert de roze viering (wat is een roze viering, welke teksten kies je, wat kan wel en wat kan niet) en geeft praktische suggesties. Daarnaast bundelt het de liturgieën van hele uiteenlopende roze vieringen, inclusief de teksten van gebeden, preken enzovoorts. Getuigenissen van bezoekers van roze vieringen larderen het boek en laten zien hoe relevant deze vieren voor velen zijn vandaag.

De handreiking werd samengesteld door LHBT-predikant en theoloog Wielie Elhorst en predikant-in-opleiding Stijn van der Woude en uitgegeven door KokBoekencentrum.

De jaarlijkse Gay Sing-In in de Domkerk in Utrecht tijdens het Midzomergracht Festival bood het podium voor de presentatie.

[Bron: COC NL – Foto presentatie handreiking: Tanja Ineke]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?