Terug naar overzicht

Duitsland eert Magnus Hirschfeld met herdenkingszegel

Donderdag 12 juli brengt de Deutsche Post een speciale postzegel uit ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van dr. Magnus Hirschfeld (1868-1935), als oprichter van de eerste LHBTI-organisatie ter wereld dé grondlegger van de emancipatie van LHBTI’s wereldwijd. Het is voor het eerst dat de Deutsche Post een zegel uitbrengt met een LHBTI-thema.

Het uitbrengen van de speciale Magnus Hirschfeld-herdenkingszegel is – naast de publicatie van zijn biografie – een van de hoogtepunten van de viering in Duitsland van het Hirschfeld-jubileumjaar 2018/2019 georganiseerd door de Bundesstiftung Magnus Hirschfeld (BMH).

“Met deze herdenkingszegel wordt de betekenis van onze naamgever voor verleden en toekomst op bijzondere wijze tot uitdrukking gebracht”, zegt BMH-bestuurslid Jörg Litwinschuh.

De postzegel is ontworpen door Andrea Voß-Acker in opdracht van het Duitse ministerie van Financiën en zal officieel op 19 juli worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Berliner Centrum Judaicum.

De Magnus Hirschfeld-postzegel kan vanaf 12 juli a.s. besteld worden in de onlineshop van de Deutsche Post.

Magnus Hirschfeld

De Duitse arts en seksuoloog Magnus Hirschfeld (1868-1935) geldt als een van de grondleggers van de moderne LHBTI-emancipatiebeweging. Hij begon al in 1897 de Duitse strafbaarstelling van homoseksualiteit op grond van artikel 175 aan de kaak te stellen en te streven naar de afschaffing van dit discriminerende wetsartikel. Hirschfeld hanteerde daarbij het motto ‘Per Scientiam ad Justitiam’ – door wetenschap naar rechtvaardigheid – omdat hij ervan overtuigd was dat juist wetenschappelijke inzichten de negatieve publieke opinie over homoseksualiteit kunnen veranderen. Zijn Institut für Sexualwissenschaft en het door hem opgerichte Wissenschaftlich-humanitäres Komitee (WhK) hebben daarbij baanbrekend werk verricht. In ons land inspireerde hij jhr. Jacob Schorer in 1911 tot de oprichting van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK), de directe voorloper van het huidige COC.

Het levenswerk van Hirschfeld werd vernietigd door de Nazi’s. Op 6 mei 1933 werd zijn instituut in Berlijn door een knokploeg van zo’n 100 SA’ers geplunderd. Zijn wereldberoemde en volstrekt unieke bibliotheek werd weggevoerd en een paar dagen later publiekelijk verbrand. Zelf was hij daarbij niet aanwezig – na de machtsovername van de Nazi’s in 1932 was hij in ballingschap gegaan, want als jood, democraat en homoseksueel was het niet langer veilig voor hem in Duitsland. Hirschfeld stierf op 14 mei 1935 in Nice. Kort daarna verscherpten de Nazi’s artikel 175 – het werd uiteindelijk pas in 1994 afgeschaft.

Regenboogpostzegels

Het is voor het eerst dat in Duitsland een postzegel met een LHBTI-thema uitgebracht wordt. Hoewel dit wereldwijd wel al vaker is voorgekomen, is het nog altijd een bijzondere gebeurtenis. In de VS werd in 2014 een speciale postzegel uitgebracht ter nagedachtenis aan Harvey Milk, in Denemarken en Zweden werd in 2016 een Regenboogpostzegel uitgebracht en in Oostenrijk verscheen in 2010 een speciale postzegel vanwege 15 jaar Regenboogparade in Wenen. In ons land werd twee jaar geleden een postzegel uitgebracht vanwege EuroPride in Amsterdam. Dat jaar bracht de Verenigde Naties voor de diplomatieke post ook LHBT-zegels uit in het kader van het ‘Free & Equal’-programma. Canada bracht vorig jaar ter gelegenheid van 150 jaar onafhankelijkheid een postzegel uit over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

[Bron: COC NL – Illustraties: BMH & Deutsche Post]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?