Terug naar overzicht

LHBT+-helden ontvangen zegen in Pride Kerkdienst

Al bijna tien jaar organiseren de kerk en de christelijke LHBT-beweging de Pride Kerkdienst, de feestelijke afsluiting van Amsterdam Pride in de kerk. In de dienst van dit jaar ontvangen twee Russische heldinnen een zegen over hun relatie. De dienst – op zaterdag 5 augustus in de Keizersgrachtskerk – sluit daarmee aan bij het ‘Heroes’-thema van Amsterdam Pride.

Verslechterende omstandigheden

Na de val van het ijzeren gordijn tegen het einde van de vorige eeuw leek de positie van LHBT+-personen in voormalige Sovjetlanden te verbeteren. De wetgeving veranderde ten goede. Helaas is deze ontwikkeling in de afgelopen tien jaar nagenoeg tot stilstand gekomen. In Rusland is het, in aanwezigheid van jongeren dan 18 jaar, zelfs verboden voor andere dan ‘traditionele gezinswaarden’ propaganda te maken. Nieuwe wetgeving en de houding van de meeste kerken heeft LHBT+-mensen teruggedrongen in relatieve isolatie. Openheid is nauwelijks mogelijk, ook niet in intiemere kring. Het sluiten van een huwelijk, of een zegen ontvangen in de kerk is al helemaal onmogelijk.

Vrijplaatsen

De ontwikkelingen in West-Europa enerzijds en Oost-Europa anderzijds lopen grofweg genomen steeds verder uiteen. Gelukkig zijn er organisaties die voor verandering blijven strijden of die voor LHBT+-personen vrijplaatsen bieden om elkaar te ontmoeten. ‘Light of the World’ is zo’n organisatie, in Moskou. Voor deze organisatie zal gecollecteerd worden in de Pride Kerkdienst. De organisatie stelt onder andere boeken samen met herkenbare verhalen van LHBT+-personen die ook elders in Rusland worden verspreid.

Zegen

Omdat het ontvangen van een zegen over een relatie van mensen van gelijk geslacht in de Russische kerken niet mogelijk is, hebben twee vrouwen een beroep gedaan op de Nederlandse kerken. Beide vrouwen worden van harte welkom geheten in de Pride Kerkdienst, alwaar hun relatie door dominee Wielie Elhorst zal worden ingezegend.

De dienst staat in het teken van het thema ‘You are my hero’. De overdenking wordt verzorgd door luchtmachtpredikante Corine Sloots, rond de Bijbelse tekst uit Hebreeën 11 over ‘geloofshelden’. Na afloop wordt er gevierd met bruidsbubbels en bruidstaart.

Organisatie

De organisatie van de Pride Kerkdienst is in handen van een voorbereidingsteam die de dienst uitvoert in naam van de Protestantse Kerk in Amsterdam, het LKP – de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBTI-beweging – en de Keizersgrachtkerkgemeente. Muzikale medewerking wordt verleend door klezmerband OT AZOJ en organist Gert-Jan Mosert. De dienst staat open voor iedereen.

PRIDE KERKDIENST ‘You Are My HERO’

  • Datum: zondag 5 augustus 2018 – kerk open vanaf 11.30 uur
  • Locatie: Keizersgrachtkerk – Keizersgracht 566 te Amsterdam
  • Voor meer informatie – zie: Facebook Pride Kerkdienst

[Bron/Illustratie: LKP – Foto zegenen relatie: Facebook-Pride Kerkdienst]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?