In navolging op de actie in 2017 dragen alle aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie Vrouwen, op initiatief van de Centrale Spelersraad (CSR) en de John Blankenstein Foundation, tijdens de aankomende competitieronde een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband. Met het dragen van de regenboogband vragen zij aandacht voor diversiteit in zowel het betaald als amateurvoetbal.
“Vorig jaar hebben wij door de spontane actie met de regenboogbanden het onderwerp diversiteit hoger op de agenda gekregen bij de clubs voetbalbreed”, zegt Danny Hesp, oud-profspeler en CSR-voorzitter. “Op veel amateurvelden droegen jong en oud dezelfde unieke band en gaven daarmee hun steun aan diegenen die met hun eigen identiteit worstelen. Ik hoop dat het dit jaar nog massaler zal gebeuren. En ik blijf het herhalen; voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.”
“Regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom, zodat iedereen zich thuis voelt en daardoor met plezier sport”, zegt voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation. “Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht.”
Vorig jaar droeg de GeorgiĆ«r Guram Kashia als aanvoerder van Vitesse een regenboogband. Dat leidde tot felle protesten in zijn nog overwegend LHBTI-vijandige vaderland – er werd zelf voor gepleit om hem voortaan niet meer in het nationale elftal van GeorgiĆ« te laten spelen. Kashia trok zich daar niets van aan, liet zelfs weten geen spijt van zijn keuze te hebben en zich te zullen blijven inzetten voor diversiteit en gelijke rechten voor iedereen in het voetbal. Mede daarom werd hem onlangs de eerste #EqualGame Award uitgereikt, een nieuwe prijs van de Europese voetbalbond UEFA voor voetballers die als rolmodel dienen in de strijd om gelijkberechtiging en diversiteit in het voetbal.
Net als vorig jaar wordt ook nu weer de #alltogetherchallenge georganiseerd, een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen en de John Blankenstein Foundation in het kader van Coming Out Dag. De #alltogetherchallenge daagt sporters (voetballers, hockeyers, tennissers, iedereen die mee wil doen) uit om met elkaar de bal zo lang mogelijk hoog te houden. Als de sport het toelaat (zoals bijvoorbeeld bij voetbal) dan houden de spelers, staande in een cirkel, elkaars hand vast.
[Bron & Fotomateriaal: VVCS/CSR & JBF]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?