Terug naar overzicht

Coming Out Dag 2018: iedereen moet zichzelf kunnen zijn

Op donderdag 11 oktober is het Coming Out Dag en voor het eerst wordt op die dag op alle provinciehuizen de Regenboogvlag gehesen! Veel gemeenten doen dat ook en organiseren (vaak samen met COC-verenigingen) activiteiten. Ook scholen, sportclubs, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politiebureaus en ministeries doen mee.

Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Coming Out Dag is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2018 en #comingoutdag2018.

Regenboogvlag

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De Regenboogvlag symboliseert dit voor LHBTI’s. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBTI-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door

De boodschap van Coming Out Dag geldt het hele jaar. In 2009 riep op initiatief van het COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBTI’s te bevorderen.

Al sinds 2008 heeft een aantal zogenaamde Regenbooggemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van locale bestuurders, die zich daarmee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positive van LHBTI-medeburgers.

Coming Out Dag-activiteiten

Ook dit jaar zijn er rondom de Coming Out Dag veel activiteiten – zie HIER voor een overzicht (work in progress) en de agenda-pagina van Switchboard. Hieronder een bloemlezing uit de activiteiten:

Een van de hoogtepunten van de Coming Out Dag dit jaar is de introductie van de speciale GSA-Regenboogvlag – een regenboogvlag met het logo van COC’s Gender and Sexuality Alliance. Die vlag kan voortaan gebruikt worden op alle scholen die een GSA hebben.

Ook bijzonder: op Coming Out Dag wordt in Oss bij de ingang van het gemeentehuis een blijvend aandenken aan het Roze Jaar 2017 onthuld. Het gaat om een gedicht genaamd Woorden op straat geschreven door Albertine Kruijs.

De provincie Groningen en COC Groningen & Drenthe houden op Coming Out Dag i.s.m. de Vereniging van Groninger Gemeenten en het Discriminatie Meldpunt Groningen het Regenboogsymposium. Tijdens dit symposium ondertekenen alle Groninger gemeenten het Regenboogconvenant.

In Utrecht grijpt COC Midden-Nederland Coming Out Dag aan voor de presentatie van de Regenboogmonitor. Dat is de voortgangsrapportage van de lokale Regenboog Stembusakkoorden die rond de gemeenteraadsverkiezingen in 26 gemeenten in de provincie Utrecht gesloten werden.

De gemeenten Arnhem en Dordrecht ondertekenen op Coming Out Dag de Verklaring van Dordrecht. Die verklaring is in 2012 in Dordrecht door Transgender Netwerk Nederland (TNN) opgesteld om werkgevers te helpen hun personeelsbeleid inclusief voor trans personen te maken, zodat ook zij zich thuis en veilig voelen binnen het bedrijf. In Dordrecht krijgen ambtenaren les om beter om te gaan met transgender cliënten.

En het CDA maakt op Coming Out Dag de oprichting van het CDA Pride Netwerk bekend. Het CDA Pride Netwerk wil het beeld van het CDA bij de LHBTI-gemeenschap en sympathisanten verbeteren en interne discussies over emancipatie te bevorderen. Het netwerk kan als contactpersoon voor maatschappelijke organisaties en andere regenboognetwerken binnen andere partijen en binnen de Europese Volkspartij (EPP) fungeren. Het netwerk kan als klankbord fungeren over CDA-standpunten dan wel maatschappelijke discussies binnen de partij aan jagen. Met leden vanuit het hele land en goed geworteld in de maatschappij heeft het netwerk ook een antennefunctie voor de partij.

Op Coming Out Dag organiseert Pride66 – het regenboognetwerk van D66 – voor het eerst de Coming Out Dag Lezing. De eerste lezing wordt gegeven door Boris Dittrich, met als titel ‘Je bent niet alleen’ en gaat over ‘uit de kast komen’ en de gevolgen daarvan. In deze lezing vertelt Dittrich zijn persoonlijk verhaal over hoe hij met zijn homoseksualiteit is omgegaan. Ook staat hij stil bij de situatie van LHBTI’s in de wereld van vandaag.

Tenslotte valt op dat er steeds vaker activiteiten in de week van de Coming Out Dag georganiseerd worden. Zo zijn is er een Regenboogweek in de provincie Drenthe en de regio Twente, zijn er Coming Out Weken in Lelystad en Woerden en organiseert Amersfoort een Coming Out Weekend. In Nijmegen wordt in de aanloop naar Coming Out Dag het Qtopia Queer Arts Festival georganiseerd.

[Bron: COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?