COC Midden-Nederland presenteert op Coming Out Dag de Regenboog Monitor 2018. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart tekende het COC in 26 gemeenten in Midden-Nederland met diverse politieke partijen een Regenboog Stembusakkoord. In deze rapportage wordt beoordeelt in hoeverre ondertekenaars daadwerkelijk in actie zijn gekomen na hun handtekening.
Met een handtekening onder een Regenboog Stembusakkoord beloofden veel politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen zich specifiek in te zetten voor LHBTI’s in hun gemeenten. Nu ruim een half jaar later komt COC Midden-Nederland met de Regenboog Monitor 2018 om in kaart te brengen wat er sinds die handtekening en de verkiezingen is gedaan met de beloften uit het akkoord.
In de rapportage scoren negen gemeenten een ‘voldoende’, vijftien gemeenten zijn beoordeeld als ‘matig’ en twee gemeenten (Stichtse Vecht en Zeist) krijgen zelfs het predicaat ‘slecht’. Voldoende scoren de gemeenten: Amersfoort, De Ronde Vennen, Hilversum, Huizen, Montfoort, Nieuwegein, Soest, Utrecht en Wijk bij Duurstede.
Bekijk HIER de Regenboog Monitor 2018.
“Ik ben heel trots op onze eerste editie van de Regenboog Monitor die we voortaan jaarlijks op Coming Out Dag gaan uitbrengen”, zegt voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland. “Op deze manier brengen we helder in kaart wat er in gemeenten is ondernomen voor LHBTI’s na het tekenen van ons akkoord. Wij zijn we ons ervan bewust dat in sommige gemeenten nieuwe coalities pas net van start zijn. Daarom zien we onze rapportage ook als een extra aanmoediging en een herinnering aan de handtekening die is gezet. Inmiddels zijn we al in aantal gemeenten uitgenodigd om te adviseren en ondersteunen bij de uitrol van de akkoorden of onderdelen daaruit. Ook in de overige gemeenten doen we dit graag.”
Werkwijze
Om te komen tot een beoordeling per gemeente heeft het COC onderzoek gedaan. Per gemeente zijn de coalitieakkoorden nagekeken of er iets was terug te vinden over het Regenboog Stembusakkoord of speciale aandacht voor LHBTI. Daarnaast zijn de gemeentelijke websites onderzocht naar moties of andere berichten hierover. Tot slot zijn ook alle ondertekenaars gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over hoe het in hen gemeente is verlopen na het tekenen van het akkoord. Per gemeente is vervolgens een opsomming gemaakt van de onderzoeksresultaten. Voor de beoordeling is er gekeken naar de resultaten in combinatie met de mogelijkheden van ondertekenaars binnen een eventuele coalitie, om vervolgens een gemeente te bestempelen als ‘goed’, ‘voldoende’, ‘matig’ of ‘slecht’.
[Bron/Illustratie: COC Midden-Nederland]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?