Terug naar overzicht

Leonne krijgt vandaag als eerste Nederlander een paspoort zonder geslachtsaanduiding

Leonne Zeegers uit Breda krijgt op vrijdagmiddag 19 oktober als eerste volwassen Nederlander een paspoort zonder geslachtsaanduiding. De V in Leonne’s paspoort wordt vervangen door een X. NNID, TNN en COC* roepen de regering op om dit voor iedereen mogelijk te maken.

“Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne”, aldus NNID, TNN en COC. “En het is een wake up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

In COC’s Regenboog Stembusakkoord en in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beloven partijen dat ze geslachtsregistratie zo veel mogelijk zullen schrappen, maar dat is nog niet gebeurd.

Volgens NNID, TNN en COC is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’.

Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’**. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet (volledig) voldoen aan het maatschappelijk beeld van ‘man’ of ‘vrouw’.

Leonne Zeegers is een intersekse persoon én voelt zich man noch vrouw. Leonne wil daarom dat de V in het paspoort wordt doorgehaald met een X. De rechtbank in Roermond honoreerde Leonne’s verzoek op 28 mei jl. Het nieuwe paspoort, met een ‘X’ in plaats van een ‘V’, wordt vrijdagmiddag aan Leonne verstrekt door de gemeente Breda.

Momenteel staat in het paspoort van elke Nederlander het geslacht vermeld. Alleen intersekse personen kunnen nu via de rechtbank afdwingen dat hun geslachtsaanduiding wordt doorgehaald. De rechtbank van Roermond riep de regering in haar uitspraak op om met wetgeving te komen om dit voor meer mensen mogelijk te maken. Ook NNID, TNN en COC pleiten dus voor wetgeving.

*) NNID: Nederlandse organisatie voor seksediversiteit; TNN: Transgender Netwerk Nederland; COC Nederland: belangenorganisatie voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen.

**) Lisette Kuyper & Ciel Wijsen, Archives of Sexual Behaviour, 16 juli 2013.

[Bron: COC NL – Foto Leonne toont haar nieuwe paspoort met X aan de pers: Saskia de Jong-NNID]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?