Terug naar overzicht

Internationaal onderzoek naar homovervolging in Tsjetsjenië

Er komt een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, waaronder de vervolging van homoseksuelen in de Russische deelrepubliek. Dat maakte de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE*) donderdag 1 november bekend. COC Nederland zette zich in voor het onderzoek en is blij met het besluit.

Deze week stelden 16 OVSE-landen, waaronder Nederland, het zogenaamde Moskou Mechanisme in werking. Daarmee wordt verwezen naar een bepaling in een OVSE-mensenrechtenverdrag dat in 1991 in Moskou werd ondertekend. Met dit mechanisme kan de OVSE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OVSE-lidstaat. Het is een van de zwaarste middelen waarover de OVSE beschikt en het wordt maar zelden ingezet.

De OVSE neemt dit verstrekkende besluit omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar stelselmatig weigerde mee te werken aan onderzoek naar berichten over mensenrechtenschendingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Daarbij gaat het onder meer om vervolging van homoseksuele mannen in 2017.

In april 2017 werd bekend dat in Tsjetsjenië minstens honderd verondersteld homoseksuelen zonder reden waren opgepakt, gemarteld en in kampen gevangenzet. Drie van hen zouden om het leven zijn gebracht.

Het COC organiseerde, met Amnesty International en activisten, een grote demonstratie tegen de vervolging op het Amsterdamse Homomonument – zie foto – en overhandigde 45 duizend handtekeningen op de Russische ambassade. Een van de eisen was een onafhankelijk onderzoek naar de vervolging.

Het COC is dan ook blij met het besluit van de OVSE. Samen met andere mensenrechtenorganisaties werkte de belangenorganisatie de afgelopen maanden hard om dit resultaat te bereiken. Het gaat hier om het eerste onafhankelijk internationaal onderzoek naar de moorden, mensenrechtenschendingen en homovervolging in Tsjetsjenië.

De 16 OVSE-lidstaten die besloten tot het onderzoek zijn: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, IJsland en Zweden.

* de OVSE is een intergouvernementele organisatie van 57 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, die zich sinds 1973 bezighoudt met samenwerking op het gebied van defensie, economie en mensenrechten. Internationaal wordt de organisatie aangeduid als OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe). 

[Bron: COC NL – Foto Tsjetsjenië-demonstratie 2017: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?