Dia Roozemond van café Saarein heeft de Andreaspenning van de stad Amsterdam gekregen voor haar inzet voor de LHBTI-emancipatie. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van wethouder Rutger Groot Wassink op zaterdag 3 november tijdens de feestelijke viering van het 40-jarige bestaan van Saarein.
Saarein aan de Eilandstraat in de Amsterdamse Jordaan werd in 1978 opgericht door een vrouwencollectief als het eerste radicaal-feministische vrouwencafé ter wereld en verwierf daarmee nationaal en internationaal een iconische reputatie als veilige uitgaansgelegenheid voor vrouwen. Dia Roozemond werd in 1999 eigenaar van Saarein en onder haar leiding heeft het zich verder ontwikkeld tot wat het nu is: een authentieke bruine kroeg waar iedereen die ‘queer-minded’ is en tolerantie en diversiteit hoog in het vaandel voert welkom is, maar waar ook de unieke en vertrouwde sfeer van een ‘vrouwencafé’ is gebleven. Qua uitstraling en reputatie zondermeer hét café van een grote groep lesbische, biseksuele en transvrouwen, hun vriendenkring en bondgenoten. Dé plek waar zij plezier hebben, de liefde vinden en vieren. Maar ook het informele centrum van een netwerk waar initiatieven, acties en activiteiten ontkiemen gericht op het bevorderen van de LHBTI-emancipatie. En nog altijd dé plek waar m.n. lesbische, biseksuele en trans vrouwen uit de hele wereld samenkomen als zij Amsterdam bezoeken.
De Andreaspenning is een onderscheiding van de gemeente Amsterdam. De penning wordt uitgereikt aan personen die voor de stad prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek, economie, media, onderwijs of musea. De Andreaspenning kan ook worden verleend aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een stichting of vereniging met een maatschappelijk doel hebben ingezet. De naam Andreaspenning refereert waarschijnlijk aan de drie andreaskruizen in het Amsterdamse stadswapen.
De Andreaspenning werd eerder aan vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap uitgereikt, t.w. aan Dolly Bellefleur, Wim Bos (Mister B.), Cees Meynen (Evangelische Roze Vieringen), Josee Rothuizen (roze senioren en initiatiefneemster wooncomplex De Roze Hallen), Twie Tjoa, Hans Wijtenberg (De Lellebel) en de initiatiefnemers van de Amsterdam Gay Pride (Siep de Haan, Peter Kramer en Ernst Verhoeven).
[Bron: COC NL – Foto uitreiking Andreaspenning: Pictweet Gemeente Amsterdam]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?