Terug naar overzicht

Transgender Gedenkdag 2018 in Lelystad

Jaarlijks worden op of rond 20 november de honderden transgender personen herdacht die door geweld om het leven zijn gekomen. De landelijke Transgender Gedenkdag vindt dit jaar plaats in Lelystad, op zondagmiddag 18 november. Op dinsdag 20 november wordt er traditiegetrouw een herdenking gehouden in Amsterdam in de Westerkerk en bij het Homomonument.

Met de Transgender Gedenkdag wordt aandacht gevraagd voor transfobie en solidariteit met de slachtoffers en hun nabestaanden. Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, maar wordt nu wereldwijd door talloze initiatieven georganiseerd. Tijdens de herdenking wordt een lijst met de namen van alle slachtoffers uit de afgelopen twaalf maanden voorgelezen. Door het centrum van Lelystad hangen linten in de kleuren van de transgendervlag in bomen, met daarop de namen van de slachtoffers.

Op deze dag wordt ook stilgestaan bij transfobie in Nederland. Afgelopen zomer heeft Transgender Netwerk Nederland (TNN) onderzoek gedaan naar de veiligheid van transgender personen in Nederland. Op Transgender Gedenkdag worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. Daarnaast is er muziek en dans, en een theatervoorstelling van Mounir Samuel. De herdenking wordt georganiseerd door het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Nationale Transgender Gedenkdag 2018

  • Datum: zondag 18 november 2018
  • Locatie: Agora Theater – Agorabaan 12 te Lelystad

Aanmelden is vereist – stuur een mail naar [email protected] en u ontvangt een bevestiging.

Het programma is toegankelijk voor doven en slechthorenden door de inzet van een tolk Nederlandse gebarentaal via Roze Gebaar.

Amsterdam

Op dinsdagavond 20 november is er traditiegetrouw in Amsterdam ook een herdenking. Deze vindt wordt georganiseerd door Proud Nederland en COC’s Trans United en vindt plaats vanaf 19.00 in de Westerkerk. Gastsprekers zijn D66-Kamerlid Vera Bergkamp, de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink en Ana Paula Lima van Trans United. Omstreeks 20.45 uur worden er bloemstukken en kransen gelegd bij het nabijgelegen Homomonument. Voor meer informatie – zie het Facebookevent.

[Bron/Illustratie: TNN – Foto: CC-George Larcher]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?