Terug naar overzicht

Veel belangstelling voor betoging tegen geweld

Zo’n honderd activisten trotseerden dinsdag de kou om aanwezig te zijn bij de betoging tegen anti-LHBTI geweld van #IKBENHETZAT en het COC. Woordvoerders van diverse politieke partijen beloofden om bij minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) aan te dringen op actie.

Om half twee verzamelde een kleurrijke groep LHBTI-activisten zich op het Plein voor de Tweede Kamer. Drag queens, leermannen, vertegenwoordigers van Transgender Netwerk Nederland en andere activisten zwaaiden met regenboog- en transgender vlaggen en brachten borden mee met teksten als #IKBENHETZAT.

Namens het activistencollectief #IKBENHETZAT hield Ronald Mol een emotionele toespraak.

“Homo’s die in elkaar worden geslagen omdat ze hand in hand lopen. Lesbiënnes die uitgescholden worden, transgenders die op het werk weggepest worden. Aangiftes waarmee niets gedaan wordt. Uitingen als kankerhomo en vuile flikker die door een rechtbank niet bestraft worden. Dat doet mij verdriet. Want iedere keer als ik zoiets in de media lees, dan is de gedachte: dat had ik ook kunnen zijn. Ik ben het zat!”, aldus Mol.

“We zijn het zat dat mensen klappen krijgen omdat ze zijn wie ze zijn, omdat ze houden van wie ze houden,’ vulde COC-voorzitter Tanja Ineke aan in haar speech. Ze riep de Kamer en de regering op tot actie. ‘We zijn het zat dat er nog altijd geen Actieplan tegen dit geweld is, terwijl de Kamer daar al in april om vroeg”, aldus Ineke.

COC en #IKBENHETZAT overhandigen in het Tweede Kamergebouw een aantal Kamerleden een oproep tot actie tegen anti-LHBTI-geweld.

Kamerleden van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en 50PLUS beloofden bij minister Grapperhaus aan te dringen op actie. De Tweede Kamer spreekt de komende dagen met de minister over het veiligheidsbeleid.

“Nederland is een land waar je zichtbaar jezelf moet kunnen zijn”, zei Kamerlid Vera Bergkamp (D66) tegen de demonstranten. “We gaan ons er voor inzetten dat iedereen hier vrij en veilig kan leven en daar kunnen jullie me aan houden, beloofd!”, aldus Dilan Yeşilgöz (VVD). Ook Madeleine van Toorenburg (CDA), Jasper van Dijk (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Kirsten van den Hul (PvdA), Eva Akerboom (Partij voor de Dieren) en Henk Krol (50PLUS) voerden het woord.

Kirsten van den Hul van de PvdA schreef woensdag, samen met Astrid Oosenbrug,  een oproep tot aanpak van anti-LHBTI-geweld in het Algemeen Dagblad en op de PvdA-website.

Minister Grapperhaus beloofde dinsdag dat hij voor eind maart met een actieplan komt. Wat daar in zal staan is nog niet bekend.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) overhandigde minister Grapperhaus dinsdag ook een rapport waaruit blijkt dat transgender personen zeven keer vaker dan gemiddeld te maken krijgen met mishandeling. De minister was geraakt door de ervaringen die transgender personen dinsdagochtend met hem deelden. Ook aan TNN beloofde hij om snel met een actieplan te komen.

[Bron: COC NL – Foto’s: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?