Terug naar overzicht

Pink Christmas Kerkdienst 2018

Kerstfeest, God werd mens. Dat wordt zondag 16 december gevierd tijdens de inmiddels traditionele Pink Christmas Kerkdienst. De Amsterdamse Keizersgrachtkerk is speciaal voor deze gelegenheid omgebouwd tot kerststal. Special guest cabaretière Yora Rienstra komt in de kerststal vertellen waarom zij zich zo verwant voelt aan Jozef.

God wordt mens: LHBTI’ers praten mee over mens-worden

Kerst: God zoekt de mens door zelf mens te worden; een hachelijke onderneming die begint met de geboorte van een klein en kwetsbaar kind midden in de rottigheid en de viezigheid van een stal en een voederbak. Mens-worden, uit de kast komen om mens te zijn; LHBTI’s weten er over mee te praten. Hoeveel rottigheid het ook geeft, om te weten wie je mag zijn als mens, is het nodig uit de kast te komen. Die kast staat mens zijn en mens worden in de weg. De Pink Christmas Kerkdienst geeft deze ervaringen een podium, als één groot advies aan het pasgeboren Christuskind.

Yora Rienstra cabaretière, presentatrice, actrice, lesbisch en moeder van twee zonen die ze niet zelf heeft gebaard, komt meepraten in de Pink Christmas Kerkdienst. “Ik kom graag in de Pink Christmas Kerkdienst met humor mijn verhaal vertellen, omdat ik vind dat je nooit beperkt mag worden in diegene die jij wilt zijn”, zegt Riemstra. “Niet door je omgeving, niet door je religie en ga zo maar door. En eerlijkheidshalve moet ik ook toegeven dat ik heel graag in de kerststal wil staan en me zeer verbonden voel met Jozef, die eigenlijk qua ouderschap in dezelfde positie zit als ik.”

Roze Chaos

Na een gezamenlijke start zullen in de tot kerststal omgebouwde kerk verschillende werkvormen worden aangeboden die ieder op eigen wijze helpen stil te zijn bij het thema van de Pink Christmas Kerkdienst: ‘Doe als God, word mens’. Van adviezen voor het pasgeboren kind en het ontvangen van een zegen, van een mens scheppen uit klei, tekstmeditatie en samen kerstliederen zingen tot en met je licht ontsteken in de duisternis.

Organisatie

De organisatie van de Pink Christmas Kerkdienst is in handen van een voorbereidingsteam die de dienst samenstelt in naam van de Protestantse Kerk Amsterdam, het LKP – de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBTI-beweging – en de Keizersgrachtkerkgemeente. Gert-Jan Mostert zit achter het orgel en achter de piano. Cantor is Marian Geurtsen. De dienst staat open voor iedereen.

PINK CHRISTMAS KERKDIENST 2018

  • Datum: zondag 16 december 2018
    • vanaf 18.00 uur
    • Kerk open vanaf 17.30 uur
  • Locatie: Keizersgrachtkerk – Keizersgracht 566 te Amsterdam
  • Voor meer informatie – zie Facebook-PinkChristmas

[Bron/Illustratie: LKP]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?