Vrijdag 25 januari wordt in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger naar aanleiding van de omstreden Nashville-verklaring een proefrechtszaak georganiseerd. Een deskundig panel en het publiek gaan samen op zoek naar een oordeel in deze controversiële kwestie.
Vragen die in deze proefrechtszaak aan de orde komen zijn:
- wat zijn de grenzen van de vrijheden van meningsuiting en godsdienst?
- mogen we in onze moderne samenleving alles zeggen?
- hoe moet je omgaan met onverdraagzaamheid?
- bots de Nashville-verklaring met artikel 1 van de Grondwet?
- wat zijn de gevolgen van deze verklaring en hoe gaan we daar anno 2019 mee om?
Deze kwestie is actueel omdat er vanwege de Nashville-verklaring aangifte is gedaan vanwege het aanzetten tot discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels ook bekend gemaakt de Nashville-verklaring te beoordelen op eventuele strafbaarheid. Op basis daarvan wordt bekeken of er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek komt. Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn meer dan vierhonderd meldingen over de Nashville-verklaring binnengekomen. Het College houdt de vinger aan de pols of de Nashville-verklaring leidt tot uitsluiting van mensen vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit op bijv. school of werk, want dat is verboden.
Aan dit programma wordt meegewerkt door:
- Boris Dittrich – schrijver, mensenrechtenactivist, politicus en voormalig Global Advocacy Director van het LGBT rights-programma voor Human Rights Watch. Vanwege zijn verdienste voor de LHBTI-emancipatie werd hem in 2012 de Bob Angelo Penning en in 2013 de Jos Brink Oeuvre Prijs toegekend.
- Rogier Havelaar – directeur stadslogistiek bij PostNL en bestuurslid van regenboognetwerk PostNL Pride. Was voorzitter van PerspectieF (2005-2008), de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Was voor die partij in 2008 lid van de Commissie-Cnossen, die de partij moest adviseren over de vraag of een CU-lid met een partner van gelijk geslacht op de kandidatenlijst zou mogen staan. Werd na zijn coming out lid van het CDA.
- Glenn Helberg – psychiater en lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. Sprak in 2017 in het tv-programma Zomergasten open over zijn homoseksualiteit.
- Gijsbert Oonk – universitair hoofddocent in Geschiedenis van niet-westerse samenlevingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gespecialiseerd in onderzoeksthema’s omtrent migratie, burgerschap, nationaliteit en identiteit.
- Kai Pattipilohy – creatief directeur bij Diversion, dat staat voor het blootleggen én bespreekbaar maken van botsende waarden – o.a. door het lesprogramma ‘Gelijk=Gelijk?’, dat in 2015 de Jos Brink Innovatie Prijs won. Hier maken onder andere LHBTI-peer educators taboes bespreekbaar in het primair en voortgezet onderwijs.
- Sidney Smeets – advocaat en opiniemaker op het gebied van strafrecht, mensen/LHBTI-rechten. Ook verleent hij juridische bijstand aan slachtoffers van anti-LHBTI-geweld, zoals het Arnhemse anti-homogeweld.
- Janneke Stegeman – in 2017 Theoloog des Vaderlands. Is een voorstander van meer conflict in de christelijke kerk, die volgens haar het debat uit de weg gaat.
PROEFRECHTSZAAK over de NASHVILLE-VERKLARING
- Datum: vrijdag 25 januari 2019 – aanvang: 20.00 uur
- Locatie: Pakhuis de Zwijger – Piet Heinkade 179 te Amsterdam
- Entree is gratis, maar reserveren is aan te raden – zie daarvoor HIER
- Meer informatie – zie: Facebook-event.
[Bron: Pakhuis de Zwijger – Illustratie Rechter: CC-Mohammed Hassan/986]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?