Terug naar overzicht

'Liefdevolle reactie' op Nashville-verklaring op Utrechtse Domplein

Op maandagavond 14 januari a.s. organiseert COC Midden-Nederland de manifestatie ‘Love Shine A Light’ als reactie op de Nashville-verklaring. De verklaring, die afgelopen zondag werd gepubliceerd, wordt door LHBTI’s als zeer kwetsend ervaren. Sprekers zijn o.a. burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en een drietal predikanten uit Utrecht en omgeving. De bijeenkomst op het Domplein bij het Utrechtse Homomonument start om 19.00 uur.

“Het wordt een liefdevolle reactie op de onnodig kwetsende Nashville-vrklaring. We hopen dat veel mensen met ons dit liefdevolle tegengeluid willen laten horen. Iedereen is welkom!”, aldus voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland, ook een van de sprekers tijdens de manifestatie.

Naast de Utrechtse burgemeester en de voorzitter van COC-Midden-Nederland zijn er tijdens ‘Love Shine A Ligth’ bijdragen van predikant Netty de Jong (Domkerk Utrecht), predikant Wilfrieda Stam (Oosterlichtkerk De Bilt), predikant Jochem Stuiver (Ontmoetingskerk Maarsen), woordkunstenaar Jasper Albinus, zangeres Alice Wessels en het Utrechts koor Cantatori del Duomo.

De manifestatie ‘Love Shine A Light’ start om 19.00 uur op het Domplein bij het Utrechtse Homomonument. Deelnemers wordt gevraagd een kleurrijk lichtje of kaarsje mee te nemen. Deze zullen na het programma rondom het monument worden geplaatst. Na afloop van de bijeenkomst zijn deelnemers welkom in de Domkerk om na te praten met koffie en thee. Voor meer informatie – zie het Facebookevent.

Nashville Verklaring

Afgelopen zondag werd bekend dat honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici hun handtekening hebben gezet onder de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, een tekst die zich stevig uitspreekt tegen LHBTI’s. Deze verklaring werd in 2017 opgesteld in de Verenigde Staten. Daarin staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. De toon in de Nederlandse versie, met de ondertitel ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’, is sterk anti-LHBTI. In artikel 10 van het document staat bijvoorbeeld: “Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren.”

Woensdag 9 januari werd als reactie op de Nashville-verklaring de ‘Viering van de Liefde’ georganiseerd bij het Amsterdamse Homomonument. De bijeenkomst was een initiatief van mensen uit de LHBTI-gemeenschap, de religieuze gemeenschap, stichting Homomonument en COC Nederland.

[Bron/Illustratie: COC Midden-Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?