Terug naar overzicht

Veel solidariteit bij Viering van de Liefde

Bij de Viering van de Liefde lieten woensdag zo’n duizend mensen een helder geluid horen tegen de Nashville-verklaring. Tijdens de sfeervolle bijeenkomst op het Amsterdamse Homomonument lieten veel mensen hun solidariteit blijken met orthodox-protestantse LHBTI’s.

“Het is nogal wat als je als 12- of 13-jarige wordt uitgemaakt voor zondaar terwijl je probeert uit te vinden hoe je in elkaar zit. Als je te horen krijgt dat je er niet mag zijn”, zei COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in haar speech. Volgens haar zetten de 250 orthodox-protestantse mannen die de Nashville-verklaring tekenden aan tot ‘uitsluiting, pijn en zelfhaat.’

Oosenbrug zag ook dat er sinds de Nashville-verklaring een ‘golf van liefde over Nederland spoelt’: ‘kerken, scholen, gemeenten en bedrijven: ze hangen massaal de regenboogvlag uit. Talloze kerkelijke voorgangers laten weten dat LHBTI’s in hun kerk juist wél welkom zijn.’

Tijdens de bijeenkomst, die georganiseerd werd door mensen uit de LHBTI- en de religieuze gemeenschap, stichting Homomonument en COC Nederland, sprak ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

“We kunnen ervoor kiezen om de liefdeloze Nashville-verklaring te negeren, maar we spreken wel”, aldus Halsema. “Niemand moet worden gedwongen om de liefde te missen. We laten ons zien, omdat nog teveel mensen zich moeten verstoppen. We komen bij elkaar, omdat teveel mensen buitengesloten en uitgestoten worden.”

“De Nashville verklaring maakt duidelijk dat we nog een wereld te winnen hebben”, zei initiatiefnemer Hans Verhoeven. “Juist nu is het zaak om als atheïsten en niet-gelovigen solidair te zijn met mensen die wel geloven maar die door de Nashville verklaring verscheurd worden.”

“De pijn is extra groot omdat de gebezigde taal zo nietsontziend en gevoelloos is”, sprak de homoseksuele predikant Wielie Elhorst. Hij las een passage uit de Bijbel (1 Korintiërs 13) voor: ‘ons restte geloof, hoop en liefde. Deze drie. Maar de grootste daarvan is de liefde.’

“Ik laat de Bijbel niet kapen door een groep die anders meent een daarmee schade doet. Ik heb geleerd dat je de Bijbel niet als kant en klare morele zondencatalogus kan inzetten”, aldus spreker Paula de Jong van de Protestantse Kerk Amsterdam. “Ik geloof dat diversiteit zit ingebakken in de schepping. Homoseksualiteit hoort bij ons, zo zijn wij gemaakt, en dat is goed. Jij bent welkom.”

Ook was er een speech van Jolanda Molenaar (transvrouw en doopsgezind theoloog) en muziek van Marene Elgershuizen, Dirk Metzlar-Rudolph en Nicky Today.

Na afloop plaatsten enkele honderden deelnemers een ‘licht van de liefde’ op het Homomonument en was er een ontvangst in de Westerkerk.

Je kunt de hele manifestatie HIER terugkijken.

[Bron: COC NL]

Foto van:

– Femke Halsema en deelnemers manifestatie: Boy Hazes

– Astrid Oosenbrug: Jasper Groen

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?