Terug naar overzicht

COC-prijs voor Kevin Jennings en Hans Verhoeven

De Bob Angelo Penning van het COC wordt dit jaar toegekend aan LBHTI-activist Hans Verhoeven en aan Kevin Jennings, initiatiefnemer van de wereldwijde GSA-beweging op scholen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikte de penningen uit tijdens COC’s True Colors op zondagavond 27 januari in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

In haar nieuwjaarsspeech in Paradiso riep Oosenbrug de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie op om geweld en discriminatie tegen LHBTI’s steviger aan te pakken. Ze spreekt komende week met korpschef Erik Akerboom en OM-baas Gerrit van der Burg.

Kevin Jennings

De Amerikaan Kevin Jennings krijgt de Bob Angelo Penning voor zijn geweldige bijdrage aan de verbetering van de positie van LHBTI-jongeren op scholen wereldwijd. In 1988 richtte Jennings ‘s werelds eerste Gender & Sexuality Alliance (GSA) op. GSA’s zijn clubjes van LHBTI’s en bondgenoten die samen werken aan acceptatie op school. Jennings startte hiermee een internationale beweging.

Mede dankzij het door Jennings opgerichte Gay and Lesbian School Education Network (GLSEN), kwamen er GSA’s op duizenden scholen over de hele wereld. In Nederland zijn er GSA’s op zo’n tachtig procent van de middelbar scholen. GSA’s hebben aantoonbaar positief effect op de positie van LHBTI-scholieren.

Ook als lid van de regering van president Obama zette Jennings zich in voor acceptatie op school. Verder was hij tot 2017 directeur van de Arcus Foundation, een van de grootste Amerikaanse fondsen voor LHBTI-doelen.

“Een grote eer van de oudste homo-organisatie ter wereld”, zegt Kevin Jennings maandag in de Volkskrant over de Bob Angelo Penning. “Het is toch een beetje de Gay Nobelprijs.”

Hans Verhoeven

Activist Hans Verhoeven organiseerde en initieerde de afgelopen vier decennia een indrukwekkende reeks LHBTI-evenementen, initiatieven en demonstraties. Hij is daarmee een drijvende kracht voor de Nederlandse LHBTI-beweging.

Zo was hij begin jaren negentig één van de initiatiefnemers van EuroPride, het Europese Pride-evenement dat jaarlijks een andere stad aandoet. Hij organiseerde EuroPride in Londen, Berlijn en in 1994 in Amsterdam. Tegenwoordig is hij een drijvende kracht achter de Pride Walk, de optocht voor LHBTI-acceptatie en mensenrechten die het startpunt vormt voor Pride Amsterdam.

Tot de vele demonstraties die Verhoeven (mede) organiseerde, behoren bijeenkomsten tegen LHBTI-vervolging in Tsjetsjenië en de recente Viering van de Liefde tegen de Nashville-verklaring. Ook organiseerde hij tal van LHBTI-evenementen, zoals Leather Pride.

Bob Angelo Penning

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, in 1946 oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma en André van Duin.

Nieuwjaarsspeech

In haar nieuwjaarsspeech riep COC-voorzitter Oosenbrug de Eerste Kamer op om op dinsdag 5 februari te stemmen vóór een verbod op intersekse- en transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

Ook riep ze OM-baas Van der Burg en korpschef Akerboom op tot een steviger aanpak van geweld en discriminatie tegen LHBTI’s. “Ik ga ze uitleggen dat schelden met ‘kankerhomo’ echt wel homofobie is. En dat 10 veroordelingen voor LHBTI-discriminatie per jaar veel en veel te weinig is”, aldus Oosenbrug in haar nieuwjaarsboodschap.

[Bron: COC NL – Foto’s: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Zie ook:

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?