Terug naar overzicht

Borstprothese voor trans vrouwen vanaf 1 februari vergoed

Op vrijdag 1 februari 2019 treedt de nieuwe ‘Subsidieregeling borstprothesen trans vrouwen’ in werking. De regeling maakt het voor transgender vrouwen mogelijk om een eenmalige subsidie aan te vragen voor het operatief plaatsen van borstprothesen.  

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland zijn blij dat de langverwachte regeling er eindelijk is. TNN, Transvisie en COC hebben lang voor een regeling gepleit. Wel vinden TNN en COC dat deze ingreep onder de verzekerde zorg hoort te vallen.

Er moest jaren er op gewacht worden, en nu is het eindelijk zover. Transvrouwen voor wie borstvergroting noodzakelijk is voor een succesvolle genderbevestigende behandeling kunnen opgelucht ademhalen. De subsidieregeling voor borstimplantaten die voormalig minister Edith Schippers in juni 2017 al aankondigde, treedt op 1 februari 2019 in werking.

“Deze regeling was hard nodig”, zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Weliswaar maakte de zorgverzekeringswet het sinds 1 januari 2017 al mogelijk om een borstvergroting te krijgen wanneer er 1 cm borstklierweefsel of minder is bij (transgender) vrouwen, maar bij trans vrouwen zorgt een hormoonbehandeling vaak voor net meer dan 1 cm borstklierweefsel. Toch is bij zeker 40% van deze vrouwen desondanks geen sprake van volwaardige borstontwikkeling.” Het COC sluit zich aan bij de reactie van TNN.

Aanvragers van de subsidie betalen een deel van de kosten voor een operatie zelf, en ontvangen hierbij een subsidie van € 3.830,-. Een van de voorwaarden voor de subsidie is dat de aanvrager een verklaring heeft van een BIG-geregistreerde arts dat de aanvrager tenminste één jaar genderbevestigende hormonen (oestrogeenpleisters, -pillen, -gel) gebruikt op recept van een arts. Een uitzondering kan gemaakt worden als de aanvrager op medische gronden geen genderbevestigende hormoonbehandeling kan ondergaan.

TNN en COC zijn blij dat de subsidieregeling er nu eindelijk is. Wel vinden de belangenorganisatie nog steeds dat individueel noodzakelijke transgenderzorg, dus óók het plaatsen van borstimplantaten, onder de verzekerde zorg hoort te vallen.

“Dat er nu een subsidie is uit emancipatie-overwegingen schept het beeld dat de zorg medisch niet noodzakelijk zou zijn”, vinden TNN en COC. “Terwijl een borstvergroting net zo noodzakelijk kan zijn als hormonen of een genitale operatie.”

De gehele ‘Subsidieregeling borstprothesen transvrouwen’ is te lezen op de Staatscourant. De regeling loopt in elk geval vijf jaar. Op TNN’s informatiewebsite Transgender Info staat praktische uitleg bij het aanvragen van de subsidie, evenals op de website van patiëntenorganisatie Transvisie. Het aanvraagformulier voor de subsidie is te vinden op de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

[Bron: COC NL/TNN – Foto: CC-Linda Bartlett]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?