Terug naar overzicht

Nieuw bloeddonatiebeleid teleurstellend voor homo- en bimannen

COC Nederland vindt het nieuwe bloeddonatiebeleid voor homo- en biseksuele mannen teleurstellend. Het COC wil dat risicogedrag in plaats van seksuele oriëntatie het criterium wordt voor bloeddonatie.

Bloedbank Sanquin maakte donderdag 14 februari bekend dat homo- en biseksuele mannen binnenkort 4 in plaats van 12 maanden na hun laatste seksuele contact met een man bloed mogen doneren.

“Een teleurstellend besluit”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt. De bloedbank blijft onnodig discrimineren.”

“De wijziging heeft in praktijk nauwelijks betekenis”, aldus Oosenbrug. “De meeste mensen willen toch echt vaker dan eens per vier maanden seks, en dat gun ik iedereen.”

De COC-voorzitter roept minister Bruins, de Tweede Kamer en de bloedbank op om er voor te zorgen dat risicogedrag snel het criterium wordt voor bloeddonatie. Dat is ook in landen als Italië en Spanje het geval. Israël en Denemarken werken aan soortgelijk beleid .

Tijd om door te pakken

Het COC pleit al lang voor risicogedrag als criterium voor bloeddonatie. De bloedbank zou bijvoorbeeld moeten vragen of mensen beschermde, veilige seks hebben. Ook de Tweede Kamer vroeg in 2012 bij motie van GroenLinks, D66 en PvdA om risicogedrag tot criterium te maken. D66-voorman Rob Jetten pleitte daar op donderdagochtend 14 februari voor in het Algemeen Dagblad.

“Er is brede overeenstemming. Nu is het tijd om door te pakken”, aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

De nieuwe regels voor bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen gaan waarschijnlijk in juli in en gaan ook gelden voor bijv. mensen die zich voor seks hebben laten betalen, laat bloedbank Sanquin weten.

[Bron: COC NL – Foto Donarbloed: CC-MartinD]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?