Het COC en stichting Meer dan Gewenst willen dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vergoeding voor Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) voor vrouwenstellen en singles handhaaft. De minister wil die behandeling uit de basisverzekering niet langer vergoeden en dat is volgens de belangenorganisaties ‘indirecte discriminatie’.
PETITIE – Vind jij ook dat de vergoeding voor vruchtbaarheidsbehandelingen voor elke vrouw, ongeacht geaardheid, behouden moet blijven? Teken dan vandaag nog HIER de petitie!
In de afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wil dat voortaan enkel nog toestaan als er sprake is van een ‘medische indicatie’. Sociale redenen waar lesbische* vrouwen tot op heden een beroep konden doen zoals het ‘ontbreken van een mannelijke partner’ is volgens de minister geen medische indicatie. De minister volgt daarmee het oordeel van het Zorginstituut Nederland (ZiN). Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA). Het COC en stichting Meer dan Gewenst zijn het er niet mee eens dat de kinderwens van een vrouwenpaar wordt afgedaan als een sociaal probleem terwijl er sprake is van een medische noodzaak.
Indirecte discriminatie lesbische vrouwen
Het COC en Meer dan Gewenst betreuren het standpunt van minister Bruins om vruchtbaarheidsproblematiek van lesbische vrouwen niet te categoriseren als medische indicatie en hen daarmee de vergoeding voor kunstmatige inseminatie met donorzaad te ontzeggen. “Er is daarmee sprake van indirecte discriminatie omdat lesbische vrouwen, single of in een relatie, elkaar niet kunnen bevruchten en er medische hulp nodig is bij het inbrengen van het donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.
Ook de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het niet eens met de opvattingen van het Zorginstituut. Volgens de NVOG is er sprake van rechtsongelijkheid omdat bij heteroseksuele vrouwen die zelf niks mankeren, maar waarvan de mannelijke partner met een vruchtbaarheidsprobleem kampt, de behandeling wél wordt vergoed. Daarbij is het volgens het NVOG ‘niet meer van deze tijd dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niks mankeert’. Ook maakt de NVOG zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de zorg als alleenstaande en lesbische vrouwen geen beroep meer kunnen doen op gynaecologen voor een KID-behandeling.
Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, maakt zich ernstig zorgen en dringt erop aan de vergoeding te handhaven. Woordvoerder Sara Coster: “Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.”
Laat lesbische vrouwen met kinderwens niet in de kou staan
Het COC vindt dat het hoe dan ook mogelijk moet blijven voor lesbische vrouwen om een vergoeding te krijgen voor een KID-behandeling. “Het kan niet zo zijn dat zorgverzekeraars vrouwenparen met een kinderwens in de kou laten staan door hen geen toegang te geven tot medische hulp”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.
De NVOG pleit voor een aanpassing van de Zorgverzekeringswet of een subsidieregeling door het ministerie van VWS. Ook de PvdA roept minister Bruins op te onderzoeken welke alternatieve financiering er mogelijk is om KID-behandelingen voor iedereen toegankelijk te maken. Het COC kan zich vinden in het standpunt van de NVOG en de PvdA.
* waar in dit artikel gesproken wordt van lesbische vrouwen, kan het ook gaan om biseksuele vrouwen.
[Bron: COC NL/Meer dan Gewenst – Foto minister Bruins: Rijksoverheid.nl]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?