Terug naar overzicht

Demonstreer mee voor vergoeding KID!

Zaterdagmiddag 9 maart vindt de Women’s March Amsterdam plaats. Activisten, COC Nederland, Meer dan Gewenst, NVOG en Bam-mam grijpen de gelegenheid aan om te demonstreren voor behoud van de vergoeding van KID voor vrouwenparen en single vrouwen.

De Women’s March Amsterdam start op zaterdag 9 maart om 12.30 uur op de Dam in Amsterdam en duurt tot 15.00 uur. Volg de actie via social media: #KIDiscriminatie.

De activisten en deelnemers van Meer dan Gewenst, NVOG, Bam-mam en COC verzamelen om 12.00 uur op het nabijgelegen Beursplein en sluiten om 12.30 uur aan op de Dam. Iedereen is van harte uitgenodigd om zaterdag mee te demonstreren. Kijk HIER voor meer informatie en aanmelden (niet verplicht).

De activisten en deelnemers van Meer dan Gewenst, Bam-mam, Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en COC willen dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) voor vrouwenstellen en single vrouwen blijft vergoeden. Bruins maakte onlangs bekend dat hij een einde maakt aan de vergoeding uit de basisverzekering van KID voor deze groep.

Volgens de organisaties leidt dit besluit tot discriminatie van vrouwenparen en single vrouwen.

“KID wordt wél vergoed als een man een vrouw niet kan bevruchten, maar niet als een vrouw een vrouw niet kan bevruchten of als er geen sprake is van een partner. Dat is onacceptabel”, vinden de activisten en Meer dan Gewenst, NVOG, Bam-mam en COC.

De organisaties wijzen op de gezondheidsrisico’s voor vrouw en kind dat het gebruik van donorzaad zonder KID en tussenkomst van een arts met zich mee kan brengen. Ook kan bevruchting met donorzaad zonder KID leiden tot onduidelijkheid over de afstamming van het kind.

Petitie

Een groep vrouwen startte op 1 maart met steun van COC, Meer dan Gewenst, NVOG en Bam-mam een petitie voor behoud van vergoeding voor KID. Die is inmiddels door vele tienduizenden mensen getekend. VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, D66 en andere partijen in de Tweede Kamer uitten de afgelopen dagen hun zorg over het besluit van minister Bruins.

[Bron/Illustratie: Bam-mam – Foto demonstratie: Pictweet-Barbara Lammerts]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?