Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) rapporteert op donderdag 14 maart over de voortgang van het LHBTI-emancipatiebeleid. Het COC ziet positieve ontwikkelingen, maar is kritisch over de aanpak van geweld, de uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord en over maatregelen om de positie van intersekse- en transgender personen te verbeteren.
In haar interactieve voortgangsrapportage beschrijft Van Engelshoven een reeks maatregelen om de emancipatie van LHBTI’s te bevorderen. Het COC is positief over de maatregelen om de positie van LHBTI-jongeren te versterken. De minister stelt aandacht voor LHBTI-acceptatie nog dit jaar verplicht in het mbo, ondersteunt GSA’s op scholen en werkt aan zelfmoordpreventie onder LHBTI-jongeren.
Het expliciete wettelijke verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen is volgens het COC ook een belangrijk resultaat. De belangenorganisatie vindt het verder positief dat het kabinet de vervolging van lesbiennes, bi’s en homoseksuelen onder de oude Nederlandse strafwetgeving laat onderzoeken.
Geweld aanpakken
Het COC mist in de voortgangsrapportage urgentie bij de aanpak van geweld tegen LHBTI’s. Er wordt een actieplan aangekondigd waarin de nadruk ligt op preventie. Preventie is volgens het COC belangrijk, maar daarnaast moeten politie en openbaar ministerie veel meer doen om anti-LHBTI geweld aan te pakken. Terwijl LHBTI’s veel te maken krijgen met fysiek en verbaal geweld, worden er jaarlijks minder dan tien daders veroordeeld voor LHBTI-discriminatie.
Tempo bij Regenboog Stembusakkoord
Het COC vindt dat de uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord te langzaam gaat. Zo staat in de Grondwet nog geen expliciet wettelijk verbod op LHBTI-discriminatie, is de regering nog niet begonnen aan wetgeving om meerouderschap goed te regelen en is aandacht voor LHBTI-acceptatie nog niet verplicht op eerstegraads docentenopleidingen en universitaire lerarenopleidingen.
Transgender- en intersekse personen
In de voortgangsrapportage staan volgens COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) te weinig maatregelen om de arbeidsmarktpositie van transgender personen te verbeteren. TNN en COC pleiten voor een wettelijk transitieverlof. Zo’n regeling, vergelijkbaar met zwangerschapsverlof, zal de arbeidsmarktpositie van transgender personen volgens de organisaties verbeteren. De werkeloosheids- en arbeidsongeschiktheidscijfers onder trans personen liggen nu nog veel hoger dan gemiddeld.
Ook missen COC en NNID maatregelen om de lichamelijke integriteit en autonomie van intersekse personen te waarborgen. NNID en COC roepen de regering op om te zorgen voor een wettelijk verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen bij intersekse kinderen, die hier geen vrije en volledige geïnformeerde toestemming voor kunnen geven. Zulke behandelingen vormen een ernstige schending van de mensenrechten van intersekse kinderen, maar worden in Nederland nog steeds uitgevoerd.
[Bron: COC NL – Foto minister Van Engelshoven: Rijksoverheid.nl]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?