Terug naar overzicht

Eenvoudiger asiel voor LHBTI’s uit Nigeria

Het wordt voor LHBTI’s uit Nigeria eenvoudiger om asiel te krijgen in Nederland. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) schreef op 5 april aan de Tweede Kamer dat hij LHBTI’s uit het West-Afrikaanse land voortaan beschouwt als ‘risicogroep’ omdat ze een grote kans lopen op vervolging. Het COC vroeg de laatste jaren regelmatig aandacht voor de slechte situatie voor LHBTI’s in Nigeria, waar sinds 2014 een antihomowet van kracht is.

Staatssecretaris Harbers verwijst in zijn besluit naar het meest recente ambtsbericht over Nigeria van het ministerie van Buitenlandse Zaken en naar een rapport van EASO, het Europees Asielagentschap.

Uit die stukken blijkt dat de in 2014 aangenomen antihomowet, de Same Sex Marriage Prohibition Act, ernstige gevolgen heeft voor de Nigeriaanse LHBTI-gemeenschap. Sinds de introductie van de wet werd homoseksualiteit in Nigeria zichtbaarder en werden LHBTI’s nog kwetsbaarder dan ze al waren. Staatssecretaris Harbers meldt dat er sprake is van ‘een aanzienlijke toename van geweld en afpersing door zowel de politie als de bevolking’. Vandaar dat hij Nigeriaanse LHBTI’s nu als risicogroep gaat aanmerken en de Vreemdelingencirculaire overeenkomstig zal aanpassen.

COC Nederland protesteert al jaren tegen de Same Sex Marriage Prohibition Act in Nigeria. Bij de invoering waarschuwde de belangenorganisatie dat de wet zal leiden tot politiewillekeur en daarmee tot angst en onzekerheid onder Nigeriaanse LHBTI’s. Uit de brief van de staatssecretaris blijkt dat die voorspelling helaas bewaarheid wordt.

De Nigeriaanse Same Sex Marriage Prohibition Act maakt het sluiten van een huwelijk van een paar van gelijk geslacht strafbaar met een maximale gevangenisstraf van 14 jaar. Ook aanwezigheid bij de voltrekking van zo’n huwelijk of er aan meewerken is strafbaar met maximaal 8 jaar gevangenisstraf. De wet verbiedt LHBTI-belangenorganisaties en de leden van die organisaties kunnen maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Diezelfde straf dreigt ook voor iedereen die in het openbaar zijn of haar affectie uit voor iemand van gelijk geslacht.

[Bron: COC NL – Foto staatssecretaris Harbers: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?