Terug naar overzicht

Aantal meldingen transgenderdiscriminatie stijgt

Het aantal meldingen van discriminatie tegen trans personen steeg in 2018 met ruim een kwart, terwijl het aantal meldingen op veel andere gronden juist af lijkt te nemen. Dat blijkt uit het rapport ‘Meldingen transgender discriminatie 2018’ van Transgender Netwerk Nederland (TNN), een bundeling van alle cijfers van politie, antidiscriminatiebureaus en overige meldpunten.

Geen vast contract krijgen omdat bij je baas bekend is dat je een medische operatie wilt ondergaan. Uitgescholden worden door je huurbaas of je buren. Niet mee mogen doen aan een cursus omdat je geen vrouwelijke geslachtsdelen hebt, hoewel je voor de wet wél vrouw bent. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de meldingen die er in 2018 zijn binnengekomen bij antidiscriminatiebureaus.

Uit de deze week verschenen ‘Discriminatiecijfers in 2018’ van politie en antidiscriminatievoorzieningen blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie over het algemeen afneemt. Maar als je naar het aantal discriminatiemeldingen van transgender personen kijkt, is dat juist gegroeid. Dat blijkt uit het TNN-rapport ‘Meldingen transgender discriminatie 2018’, waarin alle cijfers van de politie, de antidiscriminatiebureaus en overige meldpunten zijn gebundeld.

Uit het TNN-onderzoek blijkt dat transgender personen in Nederland veel te maken krijgen met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

“De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting”, zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

Dit is het tweede jaar op een rij dat het aantal meldingen stijgt. In 2017 steeg het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus zelfs met 44 procent. De meeste meldingen van discriminatie van transgender personen gaan over omstreden behandeling en vijandige bejegening op het terrein van de arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen en commerciële dienstverlening.

[Bron/Illustratie: TNN]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?