Terug naar overzicht

Meerderheid voor inreisverbod haatprediker

Een meerderheid in de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Amsterdam wil niet dat de haatprediker Steven Anderson naar Nederland komt. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om hem de toegang tot ons land te ontzeggen.

Het COC is blij met de brede politieke steun en wacht af wat de regering en het Amsterdamse gemeentebestuur tegen Anderson gaan ondernemen. Het COC drong op dinsdag 23 april aan op een inreisverbod in een brief aan staatssecretaris Harbers (Justitie), burgemeester Halsema en de Tweede Kamer.

De NOS bericht op woensdagmiddag 24 april dat Anderson volgens een Kamermeerderheid niet welkom is in Nederland. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan het COC weten dat de mogelijkheden om Anderson te weigeren worden onderzocht.

VVD-Kamerlid Yeşilgöz twitterde woensdagochtend in reactie op de oproep van het COC dat de Amerikaanse pastor wat de VVD betreft niets te zoeken heeft in Nederland. Volgens haar moet de regering ‘alles in het werk te stellen’ om te voorkomen dat Anderson naar ons land komt.

D66-Kamerlid Bergkamp vindt dat ‘de haatzaaier een groot gevaar vormt voor de waarden waar wij in Nederland voor staan: we zijn gelijk, tolerant en verdraagzaam.’ Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie zijn ook voor een inreisverbod. ‘Wij vinden dat er geen podium kan zijn voor haatpredikers die zich tegen de rechtstaat keren en oproepen tot geweld. Daarbij maakt het niet uit of ze van christelijke, islamitische of andere huize zijn’, aldus ChristenUnie-Kamerlid Drost.

GroenLinks-Kamerlid Kathelijne Buitenweg twittert dat de vrijheid van meningsuiting weliswaar een groot goed is, maar dat de grens wordt getrokken bij het oproepen tot haat, geweld en intimidatie. Ook de PvdA is voor een inreisverbod. PvdA-Kamerlid Van den Hul stelde dinsdag als eerste Kamervragen over de kwestie.

Niet welkom in Amsterdam

Anderson is ook niet welkom in Amsterdam, de stad die hij op 23 mei wil bezoeken om te prediken en zieltjes te winnen.

Lokale omroep AT5 meldt woensdagmiddag dat de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP het er over eens is dat Anderson niet naar de hoofdstad mag komen. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘Deze man zegt verschrikkelijke dingen en voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad, maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent.’

Haat

Het COC dringt aan op een inreisverbod voor de pastor uit het Amerikaanse Arizona omdat hij walgelijke uitspraken doet en aanzet tot haat tegen LHBTI’s . Zo roept hij landen op om LHBTI’s te doden. Hij noemde de aanslag op de LHBTI-nachtclub Pulse in Orlando ‘goed nieuws’ en wenste de bekende Amerikaanse transvrouw Caitlyn Jenner dood.

Anderson zet ook aan tot haat tegen andere bevolkingsgroepen. Zo ontkent hij dat tijdens de holocaust miljoenen Joden zijn vermoord.

[Bron: COC Nederland – Beeld: BBC-documentaire over Steven Anderson]