Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2019

In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van LHBTI’s wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden – in beide gevallen zorgen gebarentolken van Roze Gebaar er voor dat de toespraken ook door doven en slechthorenden gevolgd kunnen worden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking – COC Nederland legt jaarlijks een bloemstuk tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Het bloemstuk wordt dit jaar namens COC Nederland gelegd door voorzitter Astrid Oosenbrug.

Dodenherdenking bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam wordt medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Namens COC Nederland zal een bloemstuk worden gelegd door bestuurslid Robert Loesberg en medewerker Jason Hanna.

Programma: vanaf 19.30 uur samenkomst bij het Homomonument. De herdenking begint om 19.50 uur en duurt tot 21.00 uur. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden er toespraken gehouden door o.a. oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse LHBTI-organisaties kransen en bloemstukken op de watertrede driehoek. Vanwege groot onderhoud is er dit jaar na afloop geen bijeenkomst in de Westerkerk. Alternatieve locatie wordt mogelijk bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst. Voor meer informatie – zie Homomonument Amsterdam/Facebook.

AMSTERDAM NIEUW-WEST

Pink Nieuw-West herdenkt de gevallenen door het leggen van kransen op Sierplein, Osdorpplein en Plein ’40-’45 tijdens de herdenkingsplechtigheden daar.

DEN HAAG

COC Haaglanden en Stichting Internationaal Homomonument Den Haag organiseren dit jaar voor de 25ste keer de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument in Den Haag – locatie: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station en parkeergarage Malieveld. De plechtigheid begint om 19.20 uur. Sprekers zijn: minister Ingrid van Engelshoven en voorzitter Harry Derksen van de Stichting Internationaal Homomonument Den Haag. Drie LHBTI-koren zullen de bijeenkomst met liederen omlijsten. Namens COC Nederland zal bestuurslid Diana van den Born een bloemstuk leggen. Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café – Scheveningseveer 7.

ALMELO

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in Hof 88 aan de Hofkampstraat. Aansluitend vanaf ca. 19.15 uur een Stille Tocht naar het Herdenkingsmonument op het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek zullen daar een krans leggen.

ALPHEN aan den RIJN

Vanaf 19.35 uur Stille Tocht vanaf het Joods Monument aan de Laan der Continenten naar het Burgemeester Visserpark voor de Dodenherdenking en het leggen van kransen. Daar worden ook een krans gelegd door vertegenwoordigers van COC Leiden.

AMERSFOORT

Om 18.15 uur verzamelen de deelnemers – waaronder de LHBTI-gemeenschap van Amersfoort, herkenbaar aan een regenboogvlag – zich buiten bij het ontmoetingscentrum van Kamp Amersfoort (parkeerplaats aan de Loes van Overeemlaan). Om 18.45 uur start vanuit het ontmoetingscentrum een Stille Toch naar het monument ‘Gevangenen voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens naar begraafplaats Rusthof, waar de Dodenherdenking bij monument Rustenburg plaats zal vinden. Daar zal door vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap van Amersfoort een krans gelegd worden.

ARNHEM

Vanaf 18.30 uur een interreligieuze gebedsviering in de Waalse Kerk – daarna van 19.15 uur verzamelen in de hal van het stadhuis voor een Stille Tocht (aanvang 19.45 uur) naar het monument ‘Mens tegen Macht’ op het Audrey Hepburnplein. Hier worden kransen gelegd – ook door vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland. Aansluitend is er een herdenkingsactiviteit in het COC-pand – St. Catharinaplaats 10.

ASSEN

De Stille Tocht vertrekt om 19.35 uur bij de Kerkstraat (ter hoogte van het Kerkplein/Collardslaan) en eindigt bij de Brink waar het provinciaal herdenkingsmonument staat. Hier zal ook door vertegenwoordigers van COC Groningen & Drenthe een krans gelegd worden.

BEEK-UBBERGEN 

De herdenking begint om 19.00 uur met een oecumenische kerkdienst in de R.K. Heilige Bartholomaeuskerk. Na afloop is er een Stille Tocht naar het monument aan de Verbindingsweg. Hier zal ook door vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen een krans gelegd worden.

BEMMEL (gemeente Lingewaard) 

Vanaf 18.45 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk (Markt 5), vanaf 19.35 uur gevolgd door een Stille Tocht via de Dorpsstraat naar het Bevrijdingsmonument bij Kasteel De Kinkelenburg voor het leggen van kransen en bloemen. Daar wordt ook door vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen een krans gelegd.

BERGEN op ZOOM

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Sint-Gertrudiskerk. Aansluitend wordt rond 19.45 uur een Stille Tocht gehouden naar het Thaliaplein voor het houden van de Dodenherdenking en het leggen van kransen. Vertegenwoordigers van COC West-Brabant zijn daarbij aanwezig om een bloemstuk te leggen.

BEUNINGEN 

Vanaf 19.25 uur Stille Tocht vanaf het Gemeentehuis naar het ‘Monument voor de Geallieerde Vliegers’ bij de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen zullen daar een krans leggen.

BORNE

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsdienst in de Oude Protestantse Kerk aan de Oude Kerklaan. Aansluitend is er vanaf 19. 15 uur een Stille Tocht naar het monument voor het voormalig gemeentehuis bij restaurant Dorset voor de Dodenherdenking en kranslegging. Ook vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek zullen hier een krans leggen.

DEN BOSCH

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk (Kerkstraat 20) – aansluitend bij het Oorlogsmonument in de Casinotuin de officiële kranslegging. Vertegenwoordigers van COC Noordoost-Brabant zullen daar een krans leggen.

DEVENTER 

Op 4 mei om 19.00 uur zijn er herdenkingsmomenten bij een aantal oorlogsmonumenten, waaronder het Etty Hillesum-monument ‘Het Verstoorde Leven’ (Kapjeswelle) waar COC’ers samenkomen voor de herdenking. Bij ieder monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna een Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het Verzetsmonument op het Grote Kerkhof.

DOETINCHEM

Dodenherdenking en kranslegging bij het Vrijheidsmonument in het Mark Tennantplantsoen. Daar leggen ook vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland een krans.

DRUTEN

Vanaf 18.40 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ewaldenkerk – van daaruit vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Ambthuisplein voor de Dodenherdenking en kranslegging bij het gemeentelijk Oorlogsmonument. Vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen zullen daar een krans leggen.

EINDHOVEN 

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Algemene begraafplaats van Woensel ‘De Oude Toren’, ingang Baffinlaan. Namens de Eindhovense LHBTI-organisaties zullen Naomi Misseyer (COC Eindhoven en Regio) en Peter Jacobs (Mannenakkoord) een krans leggen. Pand54 van COC Eindhoven en Regio is vanaf 21.00 uur geopend om de herdenking af te sluiten.

ENSCHEDE

De Stille Tocht naar het Oorlogsmonument in het Volkspark vertrekt om 19.10 uur vanaf het stadhuis aan de Langestraat. Bij het Oorlogsmonument van Mari Andriessen vangt om 19.30 uur de officiële herdenkingsplechtigheid aan. Vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek leggen daar een krans.

ELST (gemeente Overbetuwe)

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk – aansluitend vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Oorlogsmonument tegenover het gemeentehuis (Dorpstraat). Vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen zullen daar een krans leggen.

GOUDA

Leden van Stichting Roze Zaterdag Gouda 2018 (v/a juli Regenboog Alliantie Gouda) verzamelen om 19.00 uur bij de ingang van de RK begraafplaats aan de Graaf Florisweg en wandelen gezamenlijk naar de Markt voor de Dodenherdenking en kranslegging.

GROESBEEK (gemeente Berg en Dal) 

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis aan de Dorpstraat naar de Canadese Erebegraafplaats voor de officiële Dodenherdenking. Om 19.40 uur start daar het officiële programma met de kranslegging. Daar zullen ook vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen een krans leggen.

GRONINGEN

Om 18.35 uur kranslegging bij het Joods Monument aan de Hereweg. Aansluitend Stille Tocht naar het Martinikerkhof – aankomst: 19.50 uur voor de Dodenherdenking en kranslegging bij het monument St. Joris en de Draak bij de Martinitoren. Vertegenwoordigers van COC Groningen & Drenthe zullen daar een krans leggen.

HAARLEM 

De Regenboogpartners COC Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken en Gay Haarlem nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging bij het monument aan de Dreef in Haarlem. De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een Herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50 uur. Aansluitend is er de Stille Tocht naar het monument ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef.

HEERLEN

Herdenkingsplechtigheid vanaf 18.35 uur in het stadhuis (Raadhuisplein), vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar worden bij het Oorlogsmonument en het Joods monument kransen gelegd, waaronder ook een krans door vertegenwoordigers van COC Limburg.

HENGELO

Vanaf 19.30 uur Stille Tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’ naar het Herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein. Hier wordt de Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd. Ook vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek zullen hier een krans leggen. Aansluitend is er een Herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aan de Enschedesestraat.

LEIDEN 

Belangstellenden die zich bij de vertegenwoordigers van COC Leiden willen aansluiten, om iets voor 18.00 uur verzamelen zij zich bij de Roze Beurs en vandaar lopen zij naar de Pieterskerk. Vanaf 18.30 uur wordt daar een Herdenkingsdienst gehouden, gevolgd door een Stille Toch naar het Bevrijdingsmonument in het park aan de Lammermarkt. Daar wordt de Dodenherdenking en de kranslegging gehouden. Vertegenwoordigers van COC Leiden zullen daar een krans leggen.

MAASTRICHT

Om 18.30 uur wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden in de Sint Servaasbasiliek, vervolgd door een stille tocht naar het Herdenkingsplein in het Kommelkwartier. Daar wordt vanaf 19.30 uur de herdenking gehouden en worden aansluitend kransen gelegd bij het Bevrijdingsmonument, waaronder ook door vertegenwoordigers van COC Limburg.

MIDDELBURG

Vanaf 19.30 uur wordt er verzameld op het Abdijplein, waar om 19.40 uur de plechtigheid aanvangt. Na de twee minuten stilte worden er kransen en bloemstukken gelegd bij de herdenkplaat. Ook vertegenwoordigers van COC Zeeland zullen daar een krans leggen.

NIJMEGEN

Om 18.00 uur Herdenkingsbijeenkomst voor de Nijmeegse Joodse slachtoffers bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats. Vanaf 19.00 uur is er een Herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk – van daaruit wordt vanaf 19.35 uur een Stille Tocht gehouden naar het Oorlogsmonument op het Keizer Traianusplein. Daar wordt een krans gelegd namens de gezamenlijke Nijmeegse LHBTI-organisaties. Na afloop is er in het Roze Huis (St. Anthoniusplaats 1) een herdenkingsbijeenkomst m.m.v. gemengd roze koor Cantus Obliquus. 

OSS

De Dodenherdenking wordt vanaf 19.15 uur gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Nieuwe Heescheweg. Vertegenwoordigers van COC Noordoost-Brabant zullen daar een krans leggen.

ROERMOND

Vanaf 19.30 uur Dodenherdenking bij het Limburgs verzetsmonument op het Zwartbroekplein. Vertegenwoordigers van COC Limburg zullen daarbij aanwezig zijn om een krans te leggen.

ROOSENDAAL

Vanaf 19.45 uur Herdenkingsplechtigheid bij het Bevrijdingsmonunent in de Parklaan. Na de 2 minuten stilte is daar gelegenheid voor het leggen van kransen. Vertegenwoordigers van COC West-Brabant zullen dan een bloemstuk leggen.

ROTTERDAM 

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk. Van daaruit vanaf 19.30 uur Stille Tocht richting Plein 1940, waar de kranslegging bij het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine zal plaatsvinden. COC Rotterdam-Rijnmond zal daar een krans leggen.

SITTARD

Vanaf 18.30 uur Oecumenische gebedsdienst in de Grote Kerk – van daaruit vanaf 19.10 uur Stille Tocht naar de Markt voor een kranslegging bij het Oorlogsmonument. De Stille Tocht gaat vervolgens naar de Algemene begraafsplaats Lahrstraat waar de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt. Vertegenwoordigers van COC Limburg zullen aanwezig zijn om een krans te leggen.

THOLEN

Dodenherdenking wordt gehouden in het wandelpark bij de Vossemeersepoort. Vertegenwoordigers van COC Zeeland zullen daar een krans leggen.

TIEL 

Herdenkingsbijeenkomst vanaf 18.45 uur in de St. Maartenskerk (Tielse Waalstraat), waar vanaf 19.15 uur een Stille Tocht wordt gehouden langs o.a. het Joods Monument. Deze rondgang is rond 19.50 uur terug bij het Oorlogsmonument voor de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen zullen daar een krans leggen.

UTRECHT 

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN namens de Utrechts LHBTI-gemeenschap een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk. Verzamelt wordt er om 18.30 uur bij Café De Zaak Utrecht (Korte Minrebroederstraat 9) waarna er gezamenlijk gegaan wordt naar de start van de Stille Tocht, die eindigt op het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er gelegenheid om in Café Kalff (Oudegracht 47) na te praten.

VENLO

Vanaf 19.15 uur start vanaf de Markt de Stille Tocht langs diverse monumenten in het centrum van Venlo om vervolgens rond 19.50 uur in het Rosarium te eindigen, waar de Dodenherdenking plaatsvindt. Vertegenwoordigers van COC Limburg zullen bij deze plechtigheid aanwezig zijn om een krans te leggen.

WEERT

Dodenherdenking bij de Rumolduskapel (Molenpoort 27). Vertegenwoordigers van COC Limburg zullen bij deze plechtigheid aanwezig zijn om een krans leggen.

WIJCHEN

Vanaf 19.30 uur plechtigheid bij het Herdenkingsmonument aan de Meerdreef – achter de St. Anthonius Abt kerk. Hier zullen ook vertegenwoordigers van COC Regio Nijmegen een krans leggen.

WINTERSWIJK

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats bij het Herdenkingsmonument op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein. Vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek leggen een krans.

ZWOLLE

Om 19.15 uur start van de Stille Tocht vanaf De Spinhuisbredehoek naar het Oorlogsmonument in het Ter Pelwijkpark, waar rond 19.45 uur aangekomen wordt. Bij het monument wordt de Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd – namens COC Zwolle zullen Johan Oving en Jacq Spin aan de kranslegging deelnemen.

[Bron: COC NL – Foto Homomonument Amsterdam: CC-Bohwaz]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?