Terug naar overzicht

Radicale prediker spreekt in Amsterdamse moskee

Dagblad Het Parool bericht op dinsdag 14 mei dat de radicale Nederlandse prediker Umair Bantvawala binnenkort spreekt in de Amsterdamse Blauwe Moskee. Bantvawala zou een volgeling zijn van de Brits-Palestijnse Haitham al-Haddad, een fervent vijand van Joden en homo’s.

Het COC heeft de gemeente Amsterdam gevraagd om Bantvawala scherp in de gaten te houden en in te grijpen wanneer de prediker aanzet tot haat. Wat het COC betreft geldt datzelfde voor andere stadsbesturen.

“Als deze meneer op soortgelijke wijze aanzet tot haat als bijvoorbeeld haatprediker Steven Anderson, dan moet de gemeente wat ons betreft op dezelfde manier optreden”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak zich onlangs uit tegen de komst van Anderson naar Amsterdam.

Over de opvattingen van Bantvawala zelf is relatief weinig bekend. Volgens Het Parool zou hij een volgeling zijn van de omstreden Brits-Palestijnse sjeik Haitam al-Haddad, die Joden ooit ‘nakomelingen van apen en varkens’ noemde, homoseksualiteit omschreef als ‘het kwaad’ en zich weigerde te distantiëren van zelfmoordaanslagen. Bantvawala raakte zelf eerder in opspraak omdat hij vrouwenbesnijdenis zou propageren.

[Bron: COC NL – Foto Umair Bantvawala: YouTube]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?