Terug naar overzicht

Campagne voor Amersfoorts Regenboogmonument

COC Midden-Nederland start op de Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie (IDAHOT), een campagne en crowdfundingsactie om in Amersfoort een Regenboogmonument te realiseren.

Het moet een monument worden dat recht doet aan de titel Regenboogstad en ter herinnering aan Roze Zaterdag 1982 die in Amersfoort gewelddadig verliep. De campagne wordt ondersteund door Stichting KeiRoze, Gaypride Amersfoort, Cafe Koetje, Cafe Lapart, Cafe J&D, Roze50+ ambassadeurs Midden-Nederland, Stichting Maruf en Art.1 Midden Nederland.

Vertegenwoordigers van de Amersfoortse LHBTI-gemeenschap willen heel graag een Regenboogmonument in de stad. Een monument om zichtbaar en structureel uiting te geven aan de boodschap dat iedereen in Amersfoort zichzelf moet kunnen zijn en ter herinnering aan de Roze Zaterdag van 1982 die gewelddadig verliep.

Crowdfunding

Vandaag start de campagne om het monument te realiseren. Het COC hoopt op veel publieke steun voor de campagne door inwoners en organisaties. Ook kan men de realisatie van het monument bevorderen met een financiƫle bijdrage middels een crowdfundingsactie. Het opgehaalde bedrag wordt enkel gebruikt voor de realisatie van het monument.

“Een Regenboogmonument in Amersfoort zou een fantastische erkenning zijn”, zegt voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nedeland. “Tijdens de bijeenkomsten voor de Amersfoortse Regenboogagenda is een monument meerdere malen genoemd. Het feit dat Amersfoort zich al sinds 2008 Regenboogstad noemt en de pijnlijke ervaringen uit 1982 rechtvaardigen wat ons betreft een waardig en kleurrijk monument. Een gedenkplaats die aan de ene kant herinnert aan een moment in de Amersfoortse geschiedenis waarop het ontzettend fout ging, maar ons tegelijkertijd aanmoedigt om ons te blijven inzetten voor vrijheid en veiligheid als het gaat om seksuele en genderdiversiteit.”

De initiatiefnemers hopen dat Amersfoorters, betrokken LHBTI’s uit de regio en bezoekers van die bewuste Roze Zaterdag 1982 willen meedenken over het monument, een geschikte locatie en hoe het eruit zou moeten zien. Zeer waarschijnlijk zal hiervoor een bijeenkomst worden georganiseerd in juli.

Roze Zaterdag 1982

De Roze Zaterdag van 1982 in Amersfoort loopt onverwacht uit op rellen. Optochten richting het centrum worden uitgejouwd, bedreigd, bespuugd en bekogeld met uiten en eieren. Een aantal bezoekers wordt ernstig mishandeld. De Roze Zaterdag is voor veel bezoekers nog steeds een traumatische herinnering. In 2017 maakte het televisieprogramma Andere Tijden een documentaire over deze dag onder de titel ‘Flikker op!‘ – zie foto bovenaan.

IDAHOT

De campagne start vandaag op de Internationale Dag tegen Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie jaarlijks op 17 mei. Tijdens IDAHOT wordt internationaal aandacht gevraagd voor het verschijnsel van haat tegen LHBTI’s en de sociale onwenselijkheid daarvan. De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.

[Bron: COC Midden-Nederland – Foto Roze Zaterdag 1982 Amersfoort: beeld uit documentaire Andere Tijden]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?