Terug naar overzicht

Ook Kamer wil meer maatregelen tegen geweld

Ook de Tweede Kamer wil dat minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) meer doet tegen anti-LHBTI-geweld en discriminatie. Dat bleek op donderdag 16 mei tijdens een debat in de Tweede Kamer. COC, TNN, NNID en andere organisaties hadden aangedrongen op maatregelen.

Veel partijen in de Kamer riepen de minister op om bij de politie gespecialiseerde discriminatierechercheurs aan te stellen, zodat discriminatie en geweld beter kunnen worden aangepakt. Het COC is daar groot voorstander van. Of de maatregel het haalt, lijkt vooral afhankelijk van de stem van VVD-woordvoerder Dilan Yeşigöz die het voorstel aan een meerderheid kan helpen. De stemming is op dinsdag 21 mei.

Verder vroeg de Kamer om Roze in Blauw een steviger plek te geven in de politieorganisatie. De agenten van Roze in Blauw bieden steun aan LHBTI’s die slachtoffer zijn van discriminatie en geweld. Ook willen diverse Kamerleden dat lessen over het aanpakken van discriminatie verplicht worden op de politieacademie. Voor deze voorstellen lijkt een meerderheid in de Kamer.

De Kamer sprak op 16 mei ook over de straffen op discriminatie. Forum voor Democratie-woordvoerder Theo Hiddema pleitte bij die gelegenheid voor een einde aan de strafbaarheid van aanzetten tot haat en discriminatie tegen LHBTI’s en andere minderheidsgroepen. De PVV sloot zich daarbij aan.

Mede omdat aanzetten tot haat en discriminatie in Nederland strafbaar is, kon de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson onlangs de toegang tot Nederland geweigerd worden. Ook de mannen die in 2016 antihomoflyers in Amsterdam West verspreidden, werden mede op grond van dit artikel berecht.

Het COC, CIDI, NNID, IOT, SMN en TNN pleiten voor hogere straffen op alle vormen van discriminatie. Tijdens het debat bleek dat VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP de maximale straf op aanzetten tot discriminatie willen verdubbelen, van 1 naar 2 jaar gevangenisstraf. Er was donderdag nog geen brede steun voor verhoging van de straf op andere vormen van discriminatie. Wel gaat de regering onderzoeken of biseksuelen, transgender- en intersekse personen in de strafwet beter beschermd kunnen worden tegen discriminatie.

Volgens COC, TNN en NNID zijn aanvullende maatregelen tegen geweld en discriminatie hard nodig. Zeven op de tien LHBTI’s krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld en discriminatie. Daarvan doen jaarlijks zo’n 1500 mensen melding of aangifte. Dat resulteert in minder dan tien veroordelingen van daders per jaar.

Vertegenwoordigers van activistencollectief #ikbenhetzat, TNN en COC vroegen dinsdag tijdens het debat aandacht voor slachtoffers van anti-LHBTI-geweld. Ze droegen shirts met namen van slachtoffers – zie foto.

[Bron: COC NL – Groepsfoto in de Tweede Kamer: Hans Verhoeven]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?