Terug naar overzicht

TranScreen Filmfestival Jubileumeditie

Dit jaar vindt de vijfde editie plaats van TranScreen, het Amsterdams Transgender Filmfestival. Deze jubileumeditie strijkt wederom neer in bioscoop Kriterion, waar het vier dagen (30 mei-2 juni) vult met internationale films waarvan vele niet eerder in Nederland te zien waren, discussiepanels, Q&A’s met filmmakers, een kunstprogramma en een feest.

TranScreen opent dit jaar met de Filipijnse film Call her Ganda (2018), een aangrijpende documentaire gebaseerd op de moord die een negentienjarige Amerikaanse militair pleegde op een jonge transgender vrouw. De film toont hoe transfobie, kolonialisme, racisme en seksisme samenkomen in dit gruwelijke en dodelijke geweldsdelict.

Brazilië

Het land dat in het bijzonder wordt uitgelicht dit jaar, is Brazilië. De transgender gemeenschap heeft hier al jaren te maken met een vijandige situatie, die door de recente politieke ontwikkelingen – de verkiezing van Jair Bolsanaro tot president – alleen maar is verslechterd. De transgender gemeenschap weert zich hier onder andere tegen door kunst te produceren. Een selectie hiervan is te vinden bij TranScreen. Zo wordt op donderdag 30 mei de film Maria Luiza vertoond, over een transvrouw die gedwongen werd ontslag te nemen na jaren trouwe dienst in het leger, omdat ze in transitie ging. De films binnen het ‘Brazil in Focus’ programma zijn geselecteerd door gastprogrammeurs van Braziliaanse afkomst.

Jeugd

Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de jeugd. Met het jeugdprogramma getiteld #YOUTH presenteert TranScreen films voor zowel transgender tieners als jongvolwassenen. Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. Onderdeel van het jeugdprogramma is het Growing Up Trans blok op vrijdag 31 mei met aansluitend een panel waarbij ervaringen worden gedeeld over hoe het is om op te groeien als je transgender bent. Ook heeft het programma een eigen opening op donderdag met de feelgood film Saturday Church (2017) over een 14-jarige die de eigen genderidentiteit ontdekt in de vogue scene.

Je kunt zelf een steentje bijdragen aan de inclusiviteit van ons festival. Bij aankoop van je kaartje kun je een kaartje schenken aan een queer vluchteling! TranScreen verdubbelt het aantal gedoneerde kaarten. Vluchtelingen die hier gebruik van willen maken, kunnen de organisatoren aanspreken en zullen persoonlijk geholpen worden aan een gratis ticket.

[Bron/Illustraties: TranScreen Filmfestival]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?