COC Nederland wil een bloeddonatiebeleid waarin homo- en biseksuele mannen niet meer gediscrimineerd worden. Dat schrijft het COC in een brief aan de Tweede Kamer, die op 5 juni over de kwestie spreekt.
UPDATE – Het debat in de Tweede Kamer is verplaatst naar 4 december 2019.
Volgens het COC moet niet de vraag met wie je seks hebt bepalen of je bloed mag doneren, maar de vraag of je veilige seks hebt.
Het COC vraagt de Kamer om er voor te zorgen dat seksueel risicogedrag (onveilige seks) het criterium wordt voor bloeddonatie, in plaats van de vraag of je homo- of biseksueel bent. Mensen kan onder andere gevraagd worden of ze seks hebben met condoom.
Momenteel mogen homo- en biseksuele mannen in Nederland geen bloed doneren als ze de afgelopen 12 maanden seks hadden met een man. Vanaf 1 juli aanstaande wordt die termijn 4 maanden na het laatste seksuele contact. Het COC vindt dit beleid teleurstellend en onnodig discriminerend: het heeft nauwelijks praktische betekenis voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen.
Voor het COC staat een veilige bloedvoorziening voorop, maar homo- en biseksuele mannen moeten niet onnodig gediscrimineerd worden. Al het gedoneerde bloed wordt getest, al na enkele dagen kan worden vastgesteld of het bijvoorbeeld hiv bevat.
In landen als Letland, Italië, Spanje en Israël mogen homo- en biseksuele mannen al bloed doneren.
Orgaandonatie
Het COC vraagt de Kamer ook om te onderzoeken hoe vaak homo- en biseksuele mannen worden geweigerd voor orgaandonatie. Bij orgaandonatie gelden voor homo- en biseksuele mannen geen wettelijke beperkingen. RTL Nieuws berichtte op 29 mei echter dat weigering van homoseksuelen in de praktijk wel voorkomt.
[Bron: COC NL – Foto Donorbloed: CC-MartinD]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?