De parlementariërs Giselle Mc William en Stephen Walroud hebben een Wetsvoorstel Aanpassing Wettelijk Huwelijk ingediend bij de Staten van Curaçao. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat alle paren op Curaçao kunnen trouwen – ook paren van gelijk geslacht.
Het wetsvoorstel werd voorbereid door het juridisch team van Igualdat Kòrsou met steun van FOKO en Curaçao Gay Pro – alledrie Curaçaose LHBTI-organisaties waarmee COC Nederland samenwerkt om LHBTI-emancipatie te bevorderen.
Een concept voor dit wetsvoorstel werd oktober vorig jaar tijdens de Curaçao Pride Walk aangeboden aan Mc William en Walroud. Sindsdien hebben deze Statenleden en het juridische team van Igualdat Kòrsou gewerkt aan de verdere juridische onderbouwing daarvan. Afgelopen maandag werd het wetsvoorstel ingediend bij de voorzitter van de Staten, maar voordat het daar in behandeling genomen kan worden, gaat het nu eerst naar de Raad van Advies om getoest te worden. Dat zal zo’n drie tot vijf maanden in beslag nemen.
MAN-statenlid Giselle Mc William en PAR-Statenlid Stephen Walroud zijn beide lid van een regeringspartij, maar dat betekent niet dat het wetsvoorstel vanzelfsprekend op een meerderheid kan rekenen. “Dit onderwerp ligt heel gevoelig in de samenleving en in het parlement. Veel parlementariërs zijn bang dat ze wanneer ze dit wetsvoorstel steunen, ze kiezers zullen kwijtraken. Vandaar dat dit geen populair onderwerp is”, zegt Mc William in het Antilliaans Dagblad. “Maar of het wetsvoorstel er door komt of niet, dit biedt wel de mogelijkheid om de discussie op gang te brengen.”
Igualdat Kòrsou prijst de moed en principiële houding ten aanzien van dit thema van de twee parlementariërs, en vertrouwt erop dat de meerderheid van hun collega’s hun voorbeeld zal volgen. Hiermee zou Curaçao zich aansluiten bij de groeiende groep moderne landen die alle vormen van onrechtmatige discriminatie willen bestrijden, waarvan homofobie een van de meest vasthoudende is naast racisme en seksisme.
Met dit wetsvoorstel zet Curaçao volgens Igualdat Kòrsou ook een forse stap vooruit in het bestrijden van LHBTI-discriminatie, wat strijdig is met de huidige Staatsregeling van Curaçao, de Grondwet van het Koninkrijk, uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de vele internationale verdragen waar Curaçao aan deelneemt.
Igualdat Kòrsou benadrukt dat deze wet niet toornt aan het religieus huwelijk en aan het huwelijk van echtparen die al op traditionele wijze zijn getrouwd bij de Burgerlijke Stand, maar dat het de weg opent voor paren van gelijk geslacht om te genieten van de rechten en plichten verbonden aan een burgerlijk huwelijk. Dit klopt ook met het beginsel van de scheiding van Kerk en Staat, wat de basis is voor de Grondwet, de wetten en het democratisch stelsel van Curaçao. Gelijke behandeling van alle inwoners van Curaçao is een van meest heilige principes van onze democratie.
In 2017 hield de huidige Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath een al ‘historisch’ genoemde toespraak tijdens de opening van de Curaçao Pride. Daarin riep de premier op tot meer LHBTI-acceptatie in een inclusieve samenleving waarin iedereen zich maximaal kan ontplooien en zichzelf kan zijn.
COC Nederland ondersteunt sinds 2012 in de Pink Orange Alliance de LHBTI-organisaties op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba bij de activiteiten die ze ondernemen om de LHBTI-beweging op hun eiland te versterken en de LHBTI-emancipatie te bevorderen. FOKO op Curaçao – de oudste LHBTI-organisatie in het Caribisch gebied – is met het COC initiatiefnemer van deze samenwerking.
[Bron: COC NL, Igualdat Kòrsu, Antilliaans Dagblad – Foto met indieners wetsvoorstel Giselle Mc William en Stephen Walroud (midden), omringd door leden van Igualdat Kòrsou, voor Staten van Curaçao: Igualdat Kòrsou]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?