De Stonewall opstand van 28 juni 1969 is een bron van inspiratie voor LHBTI’s wereldwijd. Dat zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug aan de vooravond van het vijftigjarig Stonewall-jubileum op 28 juni 2019.
Iconisch
“De manier waarop LHBTI’s in opstand kwamen tegen onderdrukking, maakt van Stonewall een iconisch moment in de LHBTI-geschiedenis. Stonewall inspireert tot op de dag van vandaag LHBTI’s wereldwijd”, aldus COC-voorzitter Oosenbrug. “Dat geldt in het bijzonder voor de moedige rol van transgender personen, mensen van kleur en lesbische- en biseksuele vrouwen.”
De Stonewall opstand begon op 28 juni 1969. De politie viel die nacht voor de zoveelste keer de Stonewall bar in New York binnen. De inval was vooral gericht op de aanwezige transgender personen en lesbische- en biseksuele vrouwen die kleding droegen ‘van het andere geslacht’. De bezoekers van de bar pikten de inval niet en kwamen in opstand tegen de politie. Gedurende de nacht voegden zich zo’n tweeduizend mensen bij het protest.
Er bestaan verschillende visies op het precieze ontstaan van de opstand. Volgens verschillende versies gooide de Latijns-Amerikaanse trans vrouw Sylvia Rivera een fles naar een politieman nadat die haar had lastiggevallen. De lesbische Stormé DeLarverie zou, terwijl ze gearresteerd werd, omstanders hebben opgeroepen om in verzet te komen.
Om de Stonewall opstand te herdenken vond in New York precies een jaar later, in 1970, voor het eerst een Pride Parade plaats – de Christopher Street Liberation Day March – met enkele duizenden deelnemers. Dat voorbeeld werd in verschillende landen gevolgd en jaarlijks herhaald.
Veel bereikt in Nederland
Volgens COC-voorzitter Oosenbrug is in Nederland de afgelopen vijftig jaar veel bereikt. ‘LHBTI’s worden meer geaccepteerd en onze rechten zijn beter geregeld. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.’
“Ook is er nog veel om samen de schouders onder te zetten”, aldus Oosenbrug. “Nederlanders zeggen LHBTI’s te accepteren, maar vinden het aanstootgevend als mannen- of vrouwenkoppels elkaar in het openbaar zoenen. Ze hebben moeite met mensen die zich niet thuis voelen in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’. “Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en LHBTI’s krijgen vaak te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn.”
Oosenbrug wil dat minister Ferdinand Grapperhaus meer doet om geweld tegen LHBTI’s aan te pakken.
Nederland kent een eigen geschiedenis als het gaat om opkomen voor LHBTI-rechten. Het COC werd opgericht in 1946. Op 21 januari 1969 vond bij de Tweede Kamer een studentendemonstratie plaats tegen het discriminerende artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht. Dat bepaalde voor homoseksuele contacten een hogere minimum leeftijd (21 jaar) dan voor heteroseksuele contacten (16 jaar).
Op 25 juni 1977 vond in Amsterdam een solidariteitsbijeenkomst plaats voor lesbiennes, bi’s en homoseksuelen. Dat werd een jaarlijkse traditie die in 1979 werd omgedoopt tot Roze Zaterdag – dit jaar op zaterdag 29 juni in Venlo. Met EuroPride in 1994 vond in Nederland een eerste bijeenkomst onder de naam Pride plaats, en sinds 1996 kent Amsterdam een jaarlijkse Pride.
STONEWALL FOREVER – a documentary about past, present and future of pride
New York City’s LGBTI Community Center – regisseur: Ro Harber
[Bron: COC NL – Foto Stonewall: CC-dog97209 – Foto Plaquette: CC-Charles79]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?