Terug naar overzicht

Transgenderwet bestaat vijf jaar!

De nieuwe transgenderwet bestaat op maandag 1 juli precies vijf jaar. Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland pleitten jarenlang voor introductie van de wet, die in 2014 in werking trad.

De huidige transgenderwet voorziet in een grote behoefte. Voordat de wet in werking trad, wijzigden jaarlijks zo’n 80 transgender personen hun officiële geslachtsregistratie. In 2015 waren dat er bijna tien keer zoveel: 770 personen. In 2018 ging het om 640 personen.

De wet maakte het voor transgender personen veel eenvoudiger om hun officiële geslachtsregistratie te wijzigen op geboorteakte, paspoort en andere officiële documenten. Transgender personen boven de 16 jaar kunnen nu voor de wijziging naar het gemeentehuis, waar ze een zogenaamde deskundigenverklaring overleggen waarna de registratie wordt aangepast.

Onder de oude wet – die bestond sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw – moesten mensen voor wijziging van de geslachtsregistratie naar de rechter. Ook waren ze verplicht hun lichaam chirurgisch laten aanpassen aan het andere geslacht en zich te laten steriliseren om voor wijziging van de registratie in aanmerking te komen.

Volgens TNN, COC en internationale mensenrechtenorganisaties was de oude wet een grove schending van het mensenrecht op zelfbeschikking en integriteit van het lichaam van transgender personen. Mensen kregen bovendien te maken met allerlei praktische problemen omdat ze jarenlang door het leven moesten met documenten waarop de verkeerde geslachtsaanduiding stond. Ze werden bijvoorbeeld in een volle wachtkamer opgeroepen als ‘mevrouw’ terwijl ze leven als man.

Op aandringen van TNN en COC presenteerde voormalig staatssecretaris Fred Teeven uiteindelijk een nieuwe wet die op 1 juli 2014 in werking trad. Dat werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis, waar Petra en Damian-Jackson als eersten hun registratie wijzigden – zie groepsfoto bovenaan en de AT5-reportage hieronder.

TNN, NNID en COC dringen momenteel aan op verdere verbetering van de transgenderwet. Als gevolg daarvan heeft de regering inmiddels besloten dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft. Kinderen onder de 16 jaar kunnen in de toekomst ook hun registratie wijzigen, maar moeten daarvoor naar de rechter. TNN, NNID en COC zijn tegen die rechterlijke tussenkomst. De organisaties bepleiten verder dat transgender personen na wijziging van hun registratie een nieuwe akte krijgen, i.p.v. een wijziging op de oude akte.

“Dat je papieren kloppen met wie je bent is van groot belang voor transgender personen. De grote aantallen die gebruik maken van de huidige transwet spreekt boekdelen. Het is aan de politiek om nu de laatste hobbels weg te nemen”, aldus TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

[Bron: COC NL – Groepsfoto: Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim, TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat, Petra, Damian-Jackson en COC-voorzitter Tanja Ineke – in 2014 gemaakt door Philip Tijsma voor COC NL]

 

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?