Terug naar overzicht

COC uiterst bezorgd over kabinetsplan voor meeroudergezinnen

COC Nederland is uiterst bezorgd over de mogelijke kabinetsplannen voor meeroudergezinnen. RTL Nieuws bericht op donderdagavond 11 juli dat het kabinet geen meerouderschap zou willen invoeren, maar alleen een beperkte vorm van meeroudergezag. Het kabinet zou dat op vrijdagmiddag 12 juli na de ministerraad bekend gaan maken.

Het COC roept de ministerraad op om de talloze adviezen en toezeggingen over dit onderwerp uit te voeren en vrijdag alsnog te kiezen voor volledig meerouderschap.

Onacceptabel

“Als het hier bij blijft, dan laat het kabinet meeroudergezinnen ongenadig in de kou staan”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Meerouders mogen dan straks wel mee naar een klasseavond, maar hun kind wordt wees als de officiële ouders overlijden. Dat vind ik onacceptabel.”

De staatsscommissie Herijking Ouderschap riep het kabinet in 2016 unaniem op om meerouderschap in het belang van het kind bij wet te regelen. De lijsttrekkers van regeringspartijen VVD, D66 en zes andere partijen – samen goed voor een twee derde meerderheid in de Kamer – beloofden in COC’s Regenboog Stembusakkoord van 2017 om dat te doen. COC en Meer dan Gewenst pleiten al negen jaar voor een meerouderschapswet.

Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op bij drie of vier ouders. In praktijk gaat het dan bijvoorbeeld om een lesbisch paar en een homoman of homopaar en hun kinderen. De band van deze kinderen met hun derde en vierde ouder wordt nu op geen enkele manier wettelijk beschermd of erkend.

Draagmoederschap

Volgens RTL Nieuws zou het kabinet vrijdag bekend maken dat er wel een draagmoederschapsregeling komt. COC en Meer dan Gewenst vinden dat positief en zijn vóór zo’n regeling. Wetgeving voor draagmoederschap creëert optimale zekerheid voor kind, draagmoeder en ouders en voorkomt dat wensouders noodgedwongen hun toevlucht zoeken tot het buitenland waar zaken minder goed geregeld zijn.

[Bron: COC NL – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?