Terug naar overzicht

Expositie over transgender ouderen

Eveline van de Putte en Erik Alkema presenteren vanaf donderdag 7 november bij IHLIA een video-installatie met daarin een vijftal openhartige documentaire portretten van transgender ouderen. Hierin vertellen oudere transgenders hun levensverhaal waarmee de problematiek waarmee transgenders te maken krijgen, begrijpelijk en invoelbaar wordt gemaakt.

De oudere generatie is in de aandacht voor transgenders tot nu toe enigszins onderbelicht gebleven. Terwijl juist deze groep, met hun persoonlijke geschiedenis van strijd en opgroeien in een wereld waar het aan acceptatie en kennis ontbrak, zoveel te vertellen heeft.

Deze transvrouwen, -mannen en non-binaire transgenders, die nu eindelijk de mogelijkheid hebben zichzelf te kunnen zijn, vertellen uit eerste hand hoe het in een vroeger van niet zo lang geleden was. Hun verhalen illustreren wat er bevochten en gewonnen is en waarom de hedendaagse positieve ontwikkelingen zo belangrijk zijn.

Met deze persoonlijke verhalen van mensen, die hun gevoelens moest ontdekken in een tijd zonder voorbeelden, willen de makers laten zien wat geboren worden met genderdysforie en het binaire gender-denken, betekent voor een leven, voor een mens en voor hun omgeving.

Deze expositie is onderdeel van het Transgender Ouderen Project – voor meer informatie zie: TransgenderOuderen.nl. De films zijn in het Nederlands met Engelse ondertiteling.

IK MAG ZIJN WIE ER IS – videoportretten van transgender ouderen

  • Datum: 7 november 2019 t/m 10 januari 2010
  • Locatie: IHLIA LGBT Heritage – 3de etage OBA Oosterdok
  • Opening: donderdag 7 november 2019 – vanaf 17.00 uur – zie Facebook-event.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

[Bron/Illustratie: Transgender Ouderen Project/IHLIA LGBT Heritage]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?