Wereldwijd zijn er het afgelopen jaar 331 mensen vermoord om hun transgender-zijn. De nationale Transgender Gedenkdag op 20 november in Amsterdam staat stil bij de slachtoffers.
Keanna Mattel, een 35-jarige trans vrouw uit Detroit, werd op 7 december 2018 doodgeschoten door een predikant in een parkje. De 51-jarige Amy Griffiths, een buurtwerker uit Worcestershire in Groot-Brittannië, werd op 14 januari 2019 in haar eigen woning gewurgd. En nog maar een paar weken geleden eindigde het leven van de 15-jarige Médely Razard in Itaquaquecetuba in Brazilië door ophanging.
Dit zijn een paar namen van de lijst van 331 mensen die in de afgelopen twaalf maanden zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe houdt jaarlijks bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie, maar veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert. Ook zelfdoding, een veel voorkomende doodsoorzaak onder trans personen, is niet meegerekend in de cijfers.
Uit recent onderzoek van Human Dignity Trust blijkt dat in veel landen transgender en genderdiverse personen vooral slachtoffer worden van intimidatie, discriminatie en geweld gepleegd door politiemensen.
Om stil te staan bij de slachtoffers en om een gebaar te maken tegen transfobie, vindt op woensdagavond 20 november om 19.00 uur een landelijke herdenking plaats in de Singelkerk in Amsterdam. De namen van de 331 gerapporteerde slachtoffers worden dan voorgelezen. Naast Amsterdam is er op diezelfde dag ook een herdenking in Den Haag, georganiseerd door COC Haaglanden. Op donderdagavond 21 november houdt Club-T van COC Zwolle een herdenking.
Veiligheid in Nederland?
Om aandacht te vragen voor de Transgender Gedenkdag en voor transfobie in Nederland, heeft Transgender Netwerk Nederland (TNN) een postercampagne over de veiligheid van trans mensen in Nederland. Rondom het Homomonument is gedurende een week een poster te zien met daarop de tekst: Transgender personen in Nederland worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. Deze cijfers komen uit het recente veiligheidsonderzoek van TNN (2018).
De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Vorige edities van de landelijke Transgender Gedenkdag waren onder andere in Lelystad (2018), Zwolle (2017), Nijmegen (2013), Groningen (2012), en Utrecht (2010).
[Bron/Poster: TNN – Foto Transgender Gedenkdag: CC-George Larcher]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?