Doe meer om de veiligheid van LHBTI-personen in Nederland te versterken. Die oproep doen COC, TNN en NNID in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer spreekt op maandag 2 december over LHBTI-emancipatie.
Op verzoek van COC, NNID en TNN nam de Tweede Kamer dit voorjaar verschillende voorstellen aan om de veiligheid van LHBTI-personen te verbeteren. Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) heeft die voorstellen nog niet uitgevoerd.
Het ging onder meer om het aanstellen van politierechercheurs die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van discriminatie. Alleen al de stad Londen kent 900 van die rechercheurs, in Nederland is er niet één.
Ook willen de belangenorganisaties en de Kamer dat de aanpak van discriminatie een verplicht onderwerp wordt op de politieacademie en dat de positie van Roze in Blauw wordt versterkt. De agenten van Roze in Blauw ondersteunen LHBTI’s onder meer bij het doen van aangifte van discriminatie.
COC, TNN, en de activisten van #ikbenhetzat demonstreerden het afgelopen jaar verschillende malen in Den Haag (foto). Ze vinden dat de regering te weinig doet tegen anti-LHBTI geweld en discriminatie. In Nederland krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn.
Dakloos
In de brief pleiten de organisaties ook voor betere jeugdhulp en opvang voor LHBTI-jongeren. Naar schatting zijn er in Nederland zeker 700 LHBTI jongeren dakloos. Uit onderzoek van kenniscentrum Movisie blijkt dat de hulpverlening aan deze groep nog veel te wensen overlaat.
De Kamer nam op 26 november een voorstel aan van Kamerlid Vera Bergkamp (D66) om deze problematiek aan te pakken. COC, NNID en TNN willen dat de regering daar nu mee aan de slag gaat. Op 14 december organiseert het COC samen met het Leger des Heils en HVI Querido een kerstconcert om aandacht voor deze problematiek te vragen.
Onnodige behandelingen
De organisaties pleiten in hun brief ook voor een wettelijk verbod in op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen zonder hun toestemming. Met name minderjarige intersekse kinderen krijgen nog steeds te maken met zulke ‘femininiserende’ en ‘masculiniserende’ behandelingen.
Vergoeding KID
Ten slotte vragen de organisaties wat de stand van zaken is rond de vergoeding van KID-behandelingen voor vrouwenparen en single vrouwen. Begin dit jaar dreigde minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een einde te maken aan die vergoeding. Activisten, Meer dan Gewenst, COC Nederland en andere organisaties riepen toen op om de vergoeding te behouden en bijna 100 duizend mensen tekenden een petitie.
Minister Bruins beloofde toen een tijdelijke vergoedingsregeling voor 2019 en een regeling voor de lange termijn in 2020. De belangenorganisaties willen weten of de nieuwe regeling inderdaad al op 1 januari 2020 gebruikt kan worden.
[Bron: COC NL – Foto: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?