Terug naar overzicht

Kamer wil discriminatie bij bloeddonatie aanpakken

De Tweede Kamer wil dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en bloedbank Sanquin de discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie gaan aanpakken. GroenLinks, D66 en VVD hebben aangekondigd daar op 4 december voorstellen over in te dienen die waarschijnlijk op een meerderheid in de Kamer kunnen rekenen. Het COC had hier bij de Kamer op aangedrongen en is blij met de voorstellen.   

UPDATE 10 december: de Kamer stemde op 10 december vóór het voorstel van GroenLinks, D66 en VVD om te onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag, i.p.v. de vraag of iemand homo- of biseksueel is. Alle partijen, behalve de SGP, stemde voor dit voorstel. Helaas haalde een ander voorstel van D66 en GroenLinks over het doneren van bloedplasma door homo- en bimannen nog geen meerderheid. Het voorstel werd gesteund door GroenLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus. Tegen stemden: VVD, CDA, ChristenUnie, PVV, Forum voor Democratie, SGP en DENK.

“Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie”, zegt een COC-woordvoerder over de voorstellen. “We roepen minister Bruins op om hier snel werk van te maken. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.”

Homo- en biseksuele mannen mogen nu in Nederland geen bloed doneren als ze de laatste 4 maanden seks hadden met een man.

D66 en GroenLinks stellen nu voor dat homo- en biseksuele mannen binnenkort wel bloedplasma mogen doneren. Dat kan bijvoorbeeld ook al in Israël, waar bloedplasma wordt ingevroren en meerdere keren op hiv wordt getest.

GroenLinks, D66 en VVD vragen de regering ook om te laten onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag (veilige seks) in plaats van op de vraag of mensen homo- of biseksuele contacten hebben.

Volgens het huidige bloeddonatiebeleid, dat geldt sinds 1 juli 2019, mogen homo- en biseksuele mannen in Nederland geen bloed doneren als ze de afgelopen 4 maanden seks hadden met een man. Het COC vindt dit beleid teleurstellend en onnodig discriminerend. Het heeft nauwelijks praktische betekenis voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen.

Voor het COC staat een veilige bloedvoorziening voorop, maar homo- en biseksuele mannen moeten niet onnodig gediscrimineerd worden. Al het gedoneerde bloed wordt getest, al na enkele dagen kan worden vastgesteld of het bijvoorbeeld hiv bevat.

[Bron: COC NL – Foto Donorbloed: CC-MartinD]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?