Terug naar overzicht

‘Stel duidelijke norm tegen online pesten’

Het COC roept scholen op om een duidelijke norm te stellen: online en offline pesten wegens seksuele oriëntatie en genderidentiteit is onacceptabel. Als het toch gebeurt moet de school optreden. De belangenorganisatie voor LHBTI’s reageert daarmee op onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren twee keer vaker te maken krijgen met online pesten.

Uit onderzoek dat het CBS op 10 januari publiceerde, blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar in 2018 te maken kreeg met online pesten. Bij heteroseksuele internetgebruikers in dezelfde leeftijdscategorie is dat 5 procent. Het gaat bijvoorbeeld om roddelen, pesten, stalken of dreigen met geweld, vaak met een seksuele (bij)bedoeling, op bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram.

“Dat is natuurlijk gewoon ontzettend triest”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn, je moet gewoon jezelf kunnen zijn.”

De COC-voorzitter roept scholen op om een duidelijke norm stellen: “Of het nu gaat om online treiteren of schelden met homo, zeg als school ‘dat accepteren we niet en als het toch voorkomt treden we op,’ en doe dat vervolgens ook”.

‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en scholen treden daar vaak niet tegen op. Het COC hoort steeds weer van LHBTI-scholieren dat het beter gaat als hun school duidelijk stelling neemt en optreedt tegen pesten wegens seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Astrid Oosenbrug raadt LHBTI-jongeren die (online) gepest worden aan om steun te zoeken: ‘blijf er niet mee zitten, meld het bij je ouders, een docent of iemand anders die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.’ Ook kunnen leerlingen steun krijgen van COC’s GSA Netwerk.

Oosenbrug wil verder dat docenten al in hun opleiding leren hoe ze LHBTI-acceptatie kunnen bevorderen en dat nog duidelijker in de wet wordt vastgelegd wat er op dit punt van scholen verwacht wordt. Op aandringen van het COC zijn basis- en middelbare scholen sinds 2012 verplicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen.

[Bron: COC NL – Illustratie: GSA]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?