Terug naar overzicht

‘Situatie LHBT’s in Iran verslechtert’

De situatie voor LHBT’s in Iran verslechtert. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie 6RANG in een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

De brief van 6RANG volgt op een rapport dat de Nederlandse regering in maart 2019 publiceerde. Daarin staat dat het beter zou gaan met LHBT’s in Iran. Staatssecretaris Broekers maakte het daarom in juli 2019 moeilijker voor LHBT’s uit Iran om in Nederland asiel te krijgen.Voor Iraanse transgender asielzoekers geldt zelfs geen enkele bescherming meer.

Het COC pleit voor een ruimhartig asielbeleid voor Iraanse LHBT’s omdat de situatie voor LHBT’s in Iran niet is verbeterd en de groep systematisch wordt vervolgd.

Dat wordt onderstreept door de brief van 6RANG, die de meeste conclusies van de Nederlandse regering over de situatie van LHBT’s in Iran weerlegt.

Volgens de Nederlandse regering zou er in Iran ‘in het dagelijks leven veel ruimte’ zijn voor homoseksuelen, is er geen sprake van een actief en systematisch opsporingsbeleid en zouden veroordelingen wegens homoseksualiteit niet voorkomen.

Executie

Volgens 6RANG worden LHBT’s in Iran systematisch vervolgd. De organisatie noemt daarvan een reeks voorbeelden. Zo werd de populaire zanger Mohsen Lorestani in oktober 2019 gearresteerd wegens het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Hij loopt op dit moment het risico om te worden geëxecuteerd.

6RANG beschrijft een golf arrestaties van LHBT’s in september en december 2018. Ook beschrijft de organisatie de arrestatie van 30 mensen in april 2017 en de arrestatie van 23 mensen, waaronder transgender personen, in september 2017 op beschuldiging van onder meer ‘sodomie’.

De Nederlandse regering stelt dat een homoseksueel die in Iran in elkaar geslagen is en aangifte wil doen, ‘door de politie geholpen wordt, ongeacht of zijn geaardheid bij hen bekend is of wordt.’ 6RANG ontkent dit en beschrijft dat de politie in Iran LHBT’s mishandelt, willekeurig arresteert en dat er sprake is van geweld en invallen door de politie.

In de brief beschrijft de organisatie een recent voorbeeld van een trans persoon die op straat wordt mishandeld in aanwezigheid van de politie. De politie doet niets en als voorbijgangers hen vragen om te helpen, is het antwoord ‘maar het is een transgender’ waarna de agenten wegrijden.

Transgender personen

Transgender personen in Iran zouden volgens de Nederlandse regering niet systematisch achtergesteld worden en worden daarom in het asielbeleid niet meer berschermd. Volgens 6RANG is de situatie voor transgenders in Iran gevaarlijk en worden ze systematisch vervolgd.

Zo staat er volgens de Iraanse wet een straf van 74 zweepslagen op het dragen van kleding van ‘het andere geslacht’ en wordt elke genderexpressie die niet voldoet aan de ‘heteronormatieve norm’ gecriminaliseerd. Een Iraanse transgender activiste deed onlangs een zelfmoordpoging live op sociale media vanwege de manier waarop de Iraanse autoriteiten haar en andere transgender personen behandelen.

De Nederlandse regering stelt dat transgender personen geslachtsveranderende operaties vergoed krijgen. 6RANG geeft aan dat dat maar in zeer beperkte mate het geval is. De organisatie beschrijft dat, wanneer er al sprake is van operaties, het vaak gaat om gedwongen behandelingen om LHBT’s te laten passen in het maatschappelijke beeld van man en vrouw. Bij de operaties worden ethische en medische standaarden met voeten getreden.

6RANG wordt ook in het ambtsbericht van de regering als bron aangehaald. Volgens de mensenrechtenorganisatie is dat ‘selectief’ gebeurd en is de ‘ernstigste informatie achterwege gelaten’.

PvdA Tweede Kamerleden Attje Kuiken en Kirsten van den Hul stelden op 19 februari Kamervragen n.a.v. de brief van 6RANG. Op aandringen van het COC en D66-Kamerlid Maarten Groothuizen laat staatssecretaris Broekers de situatie van LHBT’s in Iran momenteel opnieuw bekijken. Het COC wil dat de informatie van 6RANG daarbij wordt betrokken en dat LHBT asielzoekers uit Iran in Nederland opnieuw de hoogste beschermingsstatus krijgen.

[Bron: COC NL – Foto: cover HRW-Iranrapport ‘We Are A Buried Generation’]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?