Het Verwey-Jonker Instituut doet historisch onderzoek naar de wijze waarop de overheid in haar rol als werkgever omging met homoseksualiteit in de periode 1945-1971. Het onderzoek dient uit te wijzen of er sprake is geweest van discriminatie op brede schaal bij gemeenten, ministeries en arbeidsbureaus op grond van seksuele voorkeur. COC Nederland roept mensen die weet hebben van deze institutionele discriminatie op aan dit wetenschappelijk onderzoek deel te nemen.
In 2017 werden bekend dat het Amsterdamse Stadsarchief lijsten heeft gevonden met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn. Sindsdien wil het COC dat de overheid uitzoekt of zulke ‘homolijsten’ op meer plekken voorkwamen, of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.
Na een vooronderzoek hebben minister Kajsa Ollogren (Binnenlandse Zaken) en haar collega Ingrid van Engelshoven (OCW-Emancipatie) opdracht gegeven voor een ‘onafhankelijk verdiepend wetenschappelijk, historisch onderzoek van empirische aard’. Dat onderzoek moet vast stellen ‘of en in welke mate overheden als werkgever bij het aannemen, de bevordering en het ontslag van personeel onderscheid maakten op grond van homoseksuele geaardheid en binnen welke context dit gebeurde’.
Voor de uitvoering van dit wetenschappelijk onderzoek is het van belang dat de onderzoekers met zoveel mogelijk betrokkenen (m/v) in contact komen.
Bent u homoseksueel, biseksueel of lesbisch? En werkte u als ambtenaar bij een gemeente, een ministerie, een agentschap van de overheid of op een arbeidsbureau in de periode 1945-1971? Of heeft u destijds voor zo’n positie gesolliciteerd?
Dan willen de onderzoekers graag met u in gesprek over uw ervaringen met personeelsbeleid en omgang met homoseksualiteit. Hebt u het gevoel dat u in uw carrière bent benadeeld vanwege uw (vermeende) seksuele voorkeur? Vooral uw ervaringen met personeelsselectie, carrièreperspectief, pensioen en ontslag hebben onze belangstelling.
Ook zijn de onderzoekers op zoek naar ambtenaren die hebben gewerkt op de afdeling personeelszaken van de overheid (rijk, gemeenten et cetera) tussen 1945 en 1971.
Bent u een (oud)-ambtenaar van een gemeente of ministerie en weet u iets over de omgang met homoseksueel en lesbisch personeel in de jaren vijftig of zestig?
Of bent u oud-lid van de homo/lesbische groep van de Abvakabo? En wilt u selectie- en personeelsbeleid in het algemeen en de rol van homoseksualiteit daarin bespreken? Ook dan komen de onderzoekers graag met u in contact.
Wilt u uw verhaal vertellen, vertrouwelijk, zonder verplichtingen en indien gewenst anoniem?
Stuur dan een mail naar [email protected]
Of bel met Tara Jibodh: 06-34738648 bij het Verwey-Jonker Instituut.
De onderzoekers voeren een verkennend en persoonlijk gesprek met u. U beslist daarna zelf of u uw gegevens geanonimiseerd beschikbaar stelt voor het onderzoek.
De verdiepende interviews worden bij voorkeur in Utrecht op het Verwey-Jonker Instituut gehouden. Reiskosten worden vergoed. De onderzoekers bepalen met wie verdiepende interviews gehouden zullen worden.
Wilt u meer informatie over het onderzoek: neem dan contact op met dr. Marian van der Klein via [email protected]
Dit onderzoek is in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
[Bron: Verweij-Jonker Instituut – Foto Archief: CC-Wikepedia]