Terug naar overzicht

Verzet Turkse LHBTI-beweging tegen uitspraak geestelijke

De Turkse LHBTI-beweging verzet zich fel tegen de uitspraken van de vooraanstaande Turkse geestelijke Ali Erbas. Erbas beweerde op 24 april, tijdens een preek om de ramadan in te luiden, dat homoseksualiteit wordt vervloekt. Het COC heeft nauw contact met de Turkse LHBTI-beweging en bood hen direct steun aan.

“Deze verwerpelijke uitspraken zijn zeer bedreigend voor LHBTI’s in Turkije”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Vanzelfsprekend komen Turkse LHBTI-organisaties, de Turkse oppositie en maatschappelijke organisaties hiertegen in opstand. Wij zullen hen graag steunen als ze daaraan behoefte hebben.”

Yildiz Tur, van de Turkse LHBTI-organisatie Kaos, vindt het ‘beangstigend’ dat de betreffende geestelijke de LHBTI-gemeenschap in zijn preek ‘openlijk aanvalt’ en ‘op perverse wijze een verband legt tussen homoseksualiteit en hiv’. Tegen NRC Handelsblad zegt Tur dat zo’n preek veel gewicht heeft, zeker aan het begin van de ramadan. Hij vreest een toename van geweld.

De LHBTI-gemeenschap krijgt in Turkije bijval van de seculiere oppositiepartij CHP, en de Ordes van Advocaten in steden als Ankara, Istanbul, Izmir en Diyarbakir. De vicevoorzitter van de CHP, Gökçe Gökçen, twitterde: “Dit soort uitspraken maakt mensen tot een doelwit tijdens de epidemie. Het is een ramp dat ze zich daar niet bewust van zijn. Ik veroordeel degenen die religieuze gevoelens gebruiken om haatmisdrijven te rechtvaardigen.” De Orde van Advocaten in Ankara diende zelfs een aanklacht in tegen Erbas, wegens aanzetten tot haat. Tur van Kaos voelt zich gesterkt door alle publieke steun.

De vooraanstaande geestelijke, Ali Erbas, is directeur van het invloedrijke overheidsinstituut voor Religieuze Zaken Diyanet. Hij stelde tijdens zijn preek op 24 april dat Islam homoseksualiteit zou vervloeken en bracht homoseksualiteit in verband met ‘ziektes’, zinspelend op een verband met hiv en corona. Erbas heeft inmiddels ook de volledige steun gekregen van de Turkse president Erdogan. Die heeft publiekelijk laten weten dat de woorden van Erbas ‘bindend zijn voor alle moslims’ en dat kritiek op hem ‘een aanval op de islam’ is.

De uitspraak van Erbas valt samen met een haatcampagne op Twitter. De hashtag #YallahHollandaya (Ga naar Holland) was maandagmiddag trending op Twitter in Turkije. Mensen zouden daarmee steun willen betuigen aan Erbas en hun afkeer willen uiten van de LHBTI-gemeenschap. Volgens Tur, van de Turkse LHBTI-organisatie Kaos, zou het gaan om een ‘sociale media-oorlog’ van regeringsgezinde trollen tegen de Turkse LHBTI-gemeenschap.

In reactie daarop twitteren Turkse LHBTI’s en hun bondgenoten – waaronder Marjanne de Kwaasteniet, de Nederlandse ambassadeur in Turkije – met #LGBTHaklariInsanHaklaridir en/of #LGBTRightsareHumanRights. Met succes want ook deze hashtag werd op maandag trending op Twitter in Turkije.

[Bron: COC NL – Foto Ali Erbas: Diyanet-Facebook]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?