Op 5 mei viert ook COC Nederland dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden werd beëindigd en dat we in Nederland in vrijheid leven. We staan in het bijzonder stil bij het feit dat je in ons land over het algemeen vrij bent om te zijn wie je bent, ongeacht je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.
In de 75 jaar sinds de Tweede Wereldoorlog hebben LHBTI’s in Nederland veel bereikt. Met de afschaffing van artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht kwam er in 1971 een einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. In 2001 stelde ons land als eerste ter wereld het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht. En in 2014 trad een nieuwe transgenderwet in werking, waardoor de mensenrechten van transgender personen meer gerespecteerd worden. De acceptatie nam de afgelopen 75 jaar sterk toe.
We staan op 5 mei ook stil bij het belang van vrijheid en we realiseren ons hoe kwetsbaar die vrijheid is, zeker ook voor LHBTI’s. Zo krijgen LHBTI’s ook in ons land nog altijd te maken met geweld om wie ze zijn. Alleen al de afgelopen maand werd bekend dat twee transgender personen in het openbaar zijn mishandeld en dat een homopaar werd aangevallen toen ze hand in hand over straat liepen. ‘Homo’ is het meest gebruikte scheldwoord op scholen.
Elders ter wereld worden de mensenrechten van LHBTI’s en andere groepen nog dagelijks geschonden. Homoseksualiteit is strafbaar in 70 landen en in 12 landen kan je er de doodstraf voor krijgen.
We vieren wat er bereikt is, en blijven ons als COC dag-in dag-uit inzetten voor wereld waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.
Vanwege COVID-19 zijn de meeste festiviteiten op Bevrijdingsdag afgelast, ook die op het Homomonument in Amsterdam. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei lees je hoe je thuis kunt deelnemen aan de viering van de bevrijding.
[Bron: COC NL – Illustratie: Nationaal Comité 4 en 5 mei]