Terug naar overzicht

Steun Marokkaanse LHBTI’s in nood!

In Marokko zijn veel LHBTI’s in een noodsituatie terechtgekomen. Hun profielen op dating apps worden door landgenoten openbaar gemaakt waardoor ze hun huis moeten ontvluchten. Jij kunt hen steunen met een bijdrage voor veilige opvang.

Een bijdrage aan veilige opvangplekken kan je leveren door een bedrag naar keuze over te maken op:

Bankrekening NL84 ABNA 05188 61 457
t.n.v. COC Nederland
o.v.v. Steun LHBTI’s Marokko

Wij zorgen dat je geld volledig terechtkomt bij organisaties die de noodopvang voor LHBTI’s in Marokko verzorgen. Ze bieden de slachtoffers opvang, psychische steun en juridische begeleiding. Een opvangplek voor één slachtoffer kost ongeveer 800 euro per maand.

De noodsituatie voor LHBTI’s in Marokko begon op 13 april na een oproep op Instagram van het model Sofia Taloni. Door nepaccounts aan te maken bij gay datingsapps, zouden vrouwen volgens haar ontdekken hoeveel mannen homoseksueel zijn, inclusief mogelijk hun eigen man. Ze wilde naar eigen zeggen de hypocrisie van de Marokkaanse samenleving over homoseksualiteit aan de kaak stellen.

Onvrijwillig geout

Het leidde er toe dat foto’s van tal van gebruikers van de apps gingen circuleren op de sociale media en mensen onvrijwillig ‘geout’ werden. Dat veroorzaakt enorme problemen voor de slachtoffers, verder versterkt door de strenge coronamaatregelen in Marokko.

Mishandeld

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat mannen door hun familie het huis zijn uitgezet. Ze slapen noodgedwongen op straat omdat ze vanwege de lockdown nergens anders terechtkunnen. Alle hotels in Marokko zijn gesloten en er mag ook niet gereisd worden. Anderen zijn gedwongen om thuis te blijven wonen bij hun LHBTI-fobe familie en worden daar bedreigd, geïntimideerd en soms zelfs mishandeld.

‘Ik voel geen reden meer om te leven’

Een mensenrechtenorganisatie in de regio stuurde het COC de radeloze getuigenis van een van de Marokkaanse mannen, die tegen zijn zin uit de kast werd getrokken door zijn broer.

“Ik zal de dag nooit vergeten”, aldus de man. “Die dag dat mijn broer schreeuwend thuiskwam, met een stok in zijn hand. Hij kwam direct mijn kamer binnen en begon me te slaan. Ik begreep niet wat er aan de hand was tot hij me begon uit te schelden. Toen realiseerde ik me dat hij me op een website had herkend. Hij had me haast vermoord als mijn moeder niet had ingegrepen.”

“Mijn broer heeft iedereen in de familie over mij verteld”, vertelt de man. “Hij vertelde iedereen dat ik homo ben, dat ik van mannen houd. Hij heeft ook tegen de hele familie gezegd dat ze me moeten haten en dat ze me zouden moeten vermoorden omdat ik de eer van de familie schaad. Ik ben compleet verloren en radeloos. Mijn leven is geruïneerd, ik voel geen reden meer om te leven.”

Een aantal datingapps heeft inmiddels maatregelen genomen en gebruikers in Marokko gewaarschuwd. De Marokkaanse politie zou een ‘voorlopig onderzoek’ hebben ingesteld naar het ‘aanzetten tot haat en discriminatie’.

[Bron: COC NL – Illustratie: Pictweet Bruno DeLille]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?