Ter informatie zetten we een aantal websites op een rijtje die veel kennis verspreiden rondom zaken waar je tegen aan kunt lopen tijdens de corona-pandemie.
Iedereen in Nederland is geraakt door de maatschappelijke en sociale gevolgen van de corona pandemie. Scholen zijn dicht, veel mensen werken vanuit huis en ouderen worden met veel voorzichtigheid afgezonderd. Ineens blijkt iedereen kwetsbaar. Het leven zoals we dat kenden is voor onbepaalde tijd opgeschort. Handen wassen, anderhalve meter afstand houden, het nieuws volgen, in contact blijven met dierbaren. Het vergt veel van iedereen.
BASICS
Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) zet alle actuele informatie over corona in Nederland op een rij – daaronder ook adviezen over seksualiteit in tijden van corona.
Thuisarts is gemaakt door artsen en geeft betrouwbare informatie en praktische adviezen rondom het nieuwe coronavirus.
Het Rode Kruis geeft praktische adviezen aan iedereen die hulp wil bieden, ook hebben ze een telefoon waar je met je zorgen terecht kan.
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een gesprek als je een luisterend oor nodig hebt, ook hebben ze een pagina met corona hulp-dienstverlening.
Ben je heel erg erg bezorgd, angstig of kun je het psychisch allemaal niet meer aan, dan kun je bellen of chatten met MIND Korrelatie.
0900 0113 is het nummer dat je belt als jezelf (of een naaste) aan zelfmoord denkt. Op de site van 113-zelfmoordpreventie vind je veel tips om zelfmoord te voorkomen.
Heb je te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling, dan kun je voor informatie, hulp en advies terecht bij Veilig Thuis of Blijf.
Heb je geen geld voor eten, kijk dan of de Voedselbank wat voor je kan betekenen.
LHBTI
Voor alle vragen over sesksuele oriëntatie en genderidentiteit kun je contact opnemen met COC’s Switchboard.
Heb jij behoefte aan een luisterend oor? Chat of bel dan nu met LHBT+ Steun, voor en door mensen uit de LHBTI-gemeenschap.
En natuurlijk kun je ook contact opnemen met een COC-vereniging bij jou in de buurt – links naar de COC-verenigingen staan onderaan de startpagina van COC Nederland.
TRANSGENDER
Ben je transgender en vraag je je af waar je terecht kunt voor hulp of vragen, dan heeft Transgender Netwerk Nederland alle mogelijkheden in kaart gebracht.
JONGEREN – MENTALE GEZONDHEID
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft alle adviezen voor ouders, kinderen en jongeren op een rij gezet.
Ben je onder de 18 en heb je vragen of stress, dan kun je bellen en chatten met de Kindertelefoon.
Ben je onder de 20 en heb je vragen of stress dan kun je bellen en appen met Tejo.
Ben je onder de 25 en heb je vragen of stress, dan kun je bellen met Ease.
SENIOREN – MENTALE GEZONDHEID
Ben je ouder en heb je vragen of stress, dan kun je bellen met ANBO: 0348 – 46 66 66 of hun Facebook-pagina bezoeken.
LHBTI ouderen die graag contact willen met andere LHBTI ouderen, kunnen een mail sturen naar [email protected] en worden dan gekoppeld aan Roze 50+ ambassadeurs in hun regio.
ALLE LEEFTIJDEN – MENTALE GEZONDHEID
Mensen van alle leeftijden die vragen of stress hebben, kunnen bellen of chatten met MIND.
Mensen van alle leeftijden die vragen of stress hebben, kunnen chatten met Fier.
LHBTI’s met een BEPERKING
Op COC’s Zonder Stempel staat veel informatie over Corona in toegankelijke taal en er is een Computercafé ingericht zodat mensen online contact met elkaar kunnen hebben.
DRUGS en SEKS
Heb je problemen met alcohol, roken, drugs of gamen, dan staan de infolijnen van het Trimbos-Instituut open om vragen te beantwoorden.
Heb je vragen over seks, raadpleeg dan de adviezen van Soa Aids Nederland.
MANNEN DIE (OOK) SEKS HEBBEN MET MANNEN
Ben je man en heb je mannenseks, dan beantwoord Mantotman al je vragen rondom seks en het nieuwe coronavirus.
Ben je een man die seks heeft met mannen en heb je vragen over drugsgebruik, dan kun je terecht bij de peer educators van Pink Unity.
Heb je chemsex, lees dan het advies van Mantotman.
Heb je hiv, dan heeft de Hiv-vereniging Nederland alles wat je moet weten op een rijtje gezet.
ASIELZOEKERS en STATUSHOUDERS
Op Cocktail Online staat informatie voor asielzoekers en statushouders in het Engels en Arabisch.
[Bron: COC NL – Foto Covid-19: CC-NIH]