Terug naar overzicht

Friesland ook Regenboogprovincie

Ook Friesland is nu een Regenboogprovincie. Een ruime meerderheid van in de Provinciale Staten stemde daar woensdag 27 mei mee in. COC Friesland, activist Sipke Jan Bousema en anderen hebben zich hier lang hard voor gemaakt en hebben nu dus hun doel bereikt.

Door voortaan op Coming Out Dag (11 oktober) een Regenboogvlag te hijsen, zal ook Friesland het signaal afgeven zich in te zetten voor de veiligheid en acceptatie van LHBTI’s.

De Statenfracties van PvdA, D66, Partij voor de Dieren, SP en GrienLinks (de Friese tak van GroenLinks) hebben hiervoor geijverd. Zij wilden dat ook Friesland een Regenboogprovincie zou worden en begonnen daarom in oktober 2018 een petitie.

Leafde hat wûn!

Die actie kreeg steun van de Friese televisiepresentator Sipke Jan Bousema. Die hield onlangs op tv een emotioneel betoog over het uitblijven van het hijsen van de Regenboogvlag door de provincie op Coming Out Dag. Mede daardoor kwam het onderwerp in de provincie hoger op de agenda te staan.

Bousema is blij dat Friesland nu ook een Regenboogprovincie is. “Het was een pittig debat. Het is mooi te merken dat de verbinding en de liefde hebben gewonnen!”, zegt hij.

Uiteindelijk stemden 30 leden voor het voorstel, 13 leden stemden tegen. Dat waren de leden van Forum voor Democratie, de PVV, en sommigen leden van het CDA en de VVD. Deze partijen hadden er een ‘vrije kwestie’ van gemaakt.

Friesland is de laatste provincie die zich Regenboogprovincie mag noemen. In 2016 was Drenthe de eerste. In dat jaar haalde eenzelfde voorstel het in de Friese Staten niet – maar nu gelukkig wel!

[Bron: COC NL – Foto Regenboogvlag: CC-Benson Kua]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?