Terug naar overzicht

Kom snel met verbod op ‘LHBT-genezing’

Kom snel met een verbod op ‘LHBTI-genezing’. Die oproep aan Kamer en kabinet doet COC Nederland in reactie op een onderzoeksrapport dat minister Hugo de Jonge (VWS) op 10 juni naar de Tweede Kamer stuurde.

Uit het rapport blijkt dat er in Nederland zeker vijftien organisaties en personen actief zijn die aanbieden om LHBT-zijn te ‘verhelpen’. De gevolgen voor mensen die de ‘behandelingen’ ondergaan zijn ernstig.

“Dat je LHBT zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent”, aldus het COC in een reactie. “Dat dit soort kwakzalverij in Nederland nog steeds voorkomt, staat nu onomstotelijk vast. Ook staat vast hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen die er het slachtoffer van worden. Het is nu aan de politiek om dit soort praktijken direct te verbieden.”

Volgens het onderzoeksrapport moeten de vijftien aanbieders van ‘LHBT-genezing’ in Nederland vooral gezocht worden in de hoek van de pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. Vaak organiseren ze ook vakantiekampen, seminars en workshops gericht op het ‘verhelpen’ van LHBT-zijn. Ook enkele vrijgevestigde therapeuten bieden de behandelingen aan.

De onderzoekers vonden 68 LHBT-personen die, vaak langer dan een jaar, te maken kregen met ‘genezingstherapieën’. Ze vermoeden dat het hierbij gaat om het topje van de ijsberg.

Niet één van die personen kijkt positief terug op de pogingen om hun identiteit te veranderen. Ze ondervonden volgens het rapport ‘steeds meer problemen op allerlei gebied, omdat ze zichzelf feitelijk verloochenen’. Bijna allemaal kregen ze te maken met klachten als depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen en eenzaamheidsgevoelens.

Het onderzoek naar ‘LHBT-genezing’ kwam tot stand op verzoek van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Het COC pleit al lang voor een verbod op de zogenaamde LHBT-genezingstherapieën, net als bijvoorbeeld de christelijke LHBTI-organisatie LKP en de organisatie van moslim-LHBTI’s Maruf. In mei 2019 vroeg een Kamermeerderheid om een verbod. Alleen PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie stemden daar toen tégen.

De regering heeft nog geen wetsvoorstel ingediend. Naar verwachting komt het kabinet rond de zomer met voorstellen om de behandelingen aan te pakken. In maart 2020 maakte VVD-Kamerlid Zohair El Yassini bekend dat hij overweegt om een wetsvoorstel in te dienen waarin LHBTI-genezing wordt verboden.

In Malta bestaat sinds 2016 een totaal verbod op de zogenoemde conversietherapieën en in Duitsland is het aanbieden van dit soort therapieën aan minderjarigen sinds kort verboden. Ook in meer dan 20 staten in de VS is dat verboden. In België en het Verenigd Koninkrijk wordt wetgeving voorbereid.

[Bron: COC NL – Foto: SPLC]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?