De stroom van geweld tegen LHBTI’s moet stoppen, schrijven Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma van het COC vandaag in het Algemeen Dagblad. Het kabinet moet in actie komen en politieke partijen moeten er een speerpunt van maken bij de komende verkiezingen. Hieronder het complete artikel.
KABINET, KOM IN ACTIE TEGEN GEWELD!
Vandaag is het Pride in Amsterdam. En hoewel er wegens het coronavirus geen parade over de grachten vaart en ook de demonstratie op het Museumplein niet door gaat, blijft de boodschap dezelfde: in Nederland moet je kunnen zijn wie je bent, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidenteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn.
Dat was niet wat Fabio en Daniel op eerste paasdag meemaakten in Amsterdam Oost. Toen ze hand-in-hand naar de supermarkt liepen, werden ze uitgescholden en bespuugd. Het schokkende filmpje dat Fabio van de gebeurtenis maakte, haalde het nieuws. Je voelt als kijker hoe bedreigend het is om in je eigen buurt te worden aangevallen om wie je liefhebt. En of het nog niet genoeg was, werd het koppel een paar weken later opnieuw aangevallen.
Het is de afgelopen tijd bijna wekelijks raak. Zowel in Rotterdam als Amsterdam worden transgender vrouwen belaagd in de metro. Op diverse plaatsen in Nederland worden mensen om hun identiteit verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen. Deze week nog werd een regenboogvlag bekogeld met eieren.
In totaal krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn, zo blijkt uit cijfers van Justitie. Daarvan doen jaarlijks tweeduizend mensen melding of aangifte. En toch worden er minder dan tien daders voor LHBTI-discriminatie veroordeeld, meestal tot lage taakstraffen van gemiddeld 40 uur. Uit angst voor geweld past meer dan de helft van de LHBTI’s hun gedrag aan, bijvoorbeeld door maar niet meer hand-in-hand te lopen.
Dat moet stoppen. Daarom roepen wij politieke partijen vandaag per brief op: maak voor de Kamerverkiezingen van maart 2021 een speerpunt van de aanpak van discriminerend geweld! Zet het in de verkiezingsprogramma’s die jullie op dit moment schrijven.
Er moet een einde komen aan discriminerend geweld. Of het nu gaat om geweld wegens je seksuele oriëntatie, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, beperking, geloof of op welke grond dan ook. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.
We willen dat minister Slob (Onderwijs) zorgt voor meer een betere aandacht voor acceptatie op school, want voorkomen is beter dan genezen. We willen dat minister Grapperhaus (Veiligheid) hogere wettelijke straffen stelt op discriminerend geweld. Er moeten gespecialiseerde rechercheurs komen die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken.
Discriminatie van transgender- en intersekse personen moet strafbaar worden. Schelden met woorden als ‘manwijf’, ‘kankerhomo’ of ‘vieze pot’ hoort te gelden als bewijs voor discriminatie en voor strafverhoging. Nu doen veel rechters en officieren van justitie dat nog af als ‘dagelijks taalgebruik’. Politieacademies moeten verplicht aandacht besteden aan de aanpak van discriminatie.
En moet nog veel meer gebeuren. Dus politiek, zet de schouders er onder! Zodat trans vrouwen zich weer veilig voelen in de metro. Zodat Fabio en Daniel veilig hand-in-hand over straat kunnen. Zodat iedereen in Nederland kan zijn wie die is, zonder angst voor geweld.
Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland
Philip Tijsma, voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politiek