De uitspraak ‘in Amsterdam, gay is not normal’, is geen groepsbelediging van homoseksuelen. Dat oordeelt het Hof in de zaak van Fabio en Daniel, die dit voorjaar in Amsterdam werden aangevallen en uitgescholden omdat ze hand in hand liepen. Het COC wil dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) de regels aangescherpt.
“Er is voor slachtoffers geen touw meer aan vast te knopen als rechters oordelen dat het geen groepsbelediging is om te roepen dat homo’s niet normaal zijn, of dat ‘kankerhomo’ dagelijks taalgebruik is”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is tijd dat minister Grapperhaus de regels aanscherpt en een duidelijke norm stelt.”
Fabio en Daniël werden dit voorjaar tot twee keer toe aangevallen in Amsterdam Oost. Ze werden onder meer uitgescholden voor ‘kankerhomo’. Volgens het Hof is er in de zaak van Fabio en Daniël sprake van belediging. De leerstraf voor de dader blijft daarom overeind en hij moet de slachtoffers 500 euro schadevergoeding betalen.
De rechter oordeelt echter dat van groepsbelediging van homoseksuelen geen sprake zou zijn, omdat de dader niet het doel zou hebben gehad om de belediging openbaar te maken. Dat terwijl de scheldpartij op straat plaatsvond in aanwezigheid van andere mensen. De beelden die Fabio met zijn telefoon van de scheldpartij maakte, waren later in heel Nederland te zien. De advocaat van Fabio en Daniël wil dat het Openbaar Ministerie tegen de uitspraak in cassatie gaat en het COC sluit zich daarbij aan.
In 2018 oordeelde een rechter in Dordrecht dat schelden met ‘kankerhomo’ geen bewijs is voor discriminatie maar ‘dagelijks taalgebruik’. De toenmalige COC-voorzitter noemde dat ‘schandalig’. “Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee?”
Recent bleek uit onderzoek dat de meeste rechters en officieren van justitie vinden dat schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ zelden een reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. Het COC dringt daarom bij minister Grapperhaus aan op aanscherping van de regels. Die beloofde tijdens een bezoek aan het COC, waarbij hij ook met Fabio en Daniël sprak, om daarover in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.
Het COC pleit – samen met TNN, NNID en organisaties van Marokkaanse, Turkse en Joodse Nederlanders – al lang voor meer maatregelen tegen discriminatie en geweld. De organisatie eist een actieplan van minister Grapperhaus en roept politieke partijen op om hier een prioriteit van te maken mij de Kamerverkiezingen van 2021.
[Bron: COC NL – Foto Facebook Fabio & Daniël]